sursa foto:  b365.ro

Se întâmplă la 1 aprilie! Vor fi majorate ratele românilor! Analiștii anunță că valoarea IRCC va crește la aproape 6%

Vești proaste pentru românii ale căror rate se calculează în funcție de indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC)!

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este astăzi 5,71%, potrivit Băncii Naționale a României (BNR).

Analiștii anunță că IRCC va crește, de la 1 aprilie, la aproape 6%.

Românii care au credite în euro, dar și în lei, calculate în funcție de indicele de referință IRCC, vor plăti rate și mai mari, în perioada următoare. Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință de la 3 la 3,5%, pentru a tempera inflația. Iar de la 1 aprilie, valoarea IRCC va crește la aproape 6%, arată calculele analiștilor, informează stiri.tvr.ro.

Românii care au credite în euro urmează să plătească rate mai mari deoarece indicele Euribor la trei luni a crescut substanțial la 2,81%. În trimestrul anterior valoarea Euribor a fost de 2%, iar în urmă cu un an valoarea lui era -0,5%.

„Știm și care va fi nivelul IRCC pentru ratele din iunie încolo. Va fi tot în jurul lui 6%”

„Știm și care va fi nivelul IRCC pentru ratele din iunie încolo. Va fi tot în jurul lui 6%, dacă nu apar surprize în aceste săptămâni care sunt tot mai tumultoase. Deci ne uităm la o stabilitate a ratelor de dobândă pentru creditele ancorate la acest indice”, a declarat Andreea Nica, analist financiar.

Sunt vești bune legate de Robor deoarece valoarea acestui indice continuă să scadă. El a ajuns recent la 6,88%. Dacă folosim același exemplu al unui credit ipotecar în valoare de 50.000 de euro contractat pe o perioadă de 30 de ani, o rată calculată la valoarea catuală a Robor ar urma să ajungă la 2.264 de lei, mai mică cu 141 de lei față de cât era în urmă cu un semestru.

Analiștii financiari se așteaptă ca ratele calculate cu Euribor să crească în continuare anul acesta. Ei estimează că valoarea indicelui va ajunge între 3 și 4%. Specialiștii estimează că IRCC va atinge valoarea de 6% în a doua parte a anului, iar ROBOR va fluctua în jurul valorii de 6-7%.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare