sursa foto:  fulviameirosu.ro

Se prăbușește piața imobiliară? Ungaria și România, țările UE cu cele mai importante scăderi ale lucrărilor de construcții în ianuarie

Potrivit ultimelor date publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), România și Ungaria se numără printre ţările membreala UE cu cele mai importante scăderi ale lucrărilor de construcţii de la o lună la alta.

 

Datele Eurostat arată că lucrările de construcţii au crescut în Uniunea Europeană în prima lună a acestui an comparativ cu ultima lună a anului trecut.

Conform acestor date, lucrările de construcţii au crescut cu 3,5% în UE şi cu 3,9% în zona euro în luna ianuarie 2023 comparativ cu luna decembrie 2022. În rândul statelor membre UE, cele mai importante creşteri au fost înregistrate în Germania (12,6%), Slovenia (9,8%) şi Polonia (7%). La polul opus, ţările cu cel mai important declin al lucrărilor de construcţii au fost Ungaria (minus 5%) şi România (minus 4,3%). În cazul României, declinul de 4,3% din luna ianuarie vine după o scădere de 0,3% în luna decembrie.

În ritm anual însă, luna ianuarie 2023, comparativ cu luna ianuarie 2022, România este printre ţările membre UE unde lucrările de construcţii au înregistrat cele mai importante creşteri, cu un avans de 5,9%, fiind devansată doar de Slovenia (26,7%), Slovacia (14,7%) şi Portugalia (6,3%). Comparativ, lucrările de construcţii au crescut cu 0,9% în zona euro şi cu 1,4% în Uniunea Europeană.

Conform datelor prezentate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 66,1% în luna ianuarie a acestui an, faţă de luna precedentă, însă a crescut cu 5,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii s-a redus cu 4,3% în ianuarie faţă de decembrie. Comparativ cu ianuarie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 7,2%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare