sursa foto:   capital.ro

Se prevestește un cutremur în sistemul de pensii: ‘Sistemul de pensii va intra în faliment în următorii zece ani’

Dragoș Damian, CEO-ul Terapia Cluj, prevestește un adevărat cutremur în sistemul public de pensii din România. Damian susține că sistemul public de pensii va intra în faliment în următorii 10 ani.

Motivul? Se vor pensiona „Decrețeii”. Într-un text scrie pentru Ziua de Cluj, Dragoș Damian le explică profesorilor de ce nu sunt bani pentru creșterea salariilor, deși „România este tigrul creșterii economice”.

Pentru că suntem îndatorați până la 50% din PIB – România a împrumutat efectiv „în draci” – și pentru că se apropie vârfuri de plată, nu sunt bani pentru creșterile salariilor Dumneavoastă. Pentru că avem un deficit cronic de cont curent, adică nu sunt bani in conturi uneori nici măcar pentru salariile din prezent, darămite pentru creșterea salariilor Dumneavoastră.

Pentru că până la 80% din cheltuielile publice se duc deja pe salarii și pensii, de unde să mai fie bani în plus pentru creșterea salariilor Dumneavoastră?

Pentru că, în 2022, în condițiile în care economia a crescut din inflație, veniturile mari rezultate atunci nu au putut acoperi cheltuielile bugetare – deci nici vorbă să rămână bani pentru creșterea salariilor Dumneavoastră. Pentru că, în 2023, în condițiile în care economia crește din consum de import, veniturile bugetare vor fi mai mici – deci și mai puține șanse să rămână bani pentru creșterea salariilor Dumneavoastră.

Pentru că s-au dat cu generozitate amnistii fiscale, facilități fiscale, alocații, sporuri, deduceri, compensări, vouchere etc., fără nici o justificare și fără ca aceste stimulente și ajutoare financiare să aibă efect în economie pentru a produce bani în plus din care să crească salariile Dumneavoastră”, spune Damian, printre altele.

Dragoș Damian: „Sistemul de pensii va intra în faliment în urmatorii zece ani când încep să intre la pensie decrețeii”

„Stimați Profesori, dacă vreți să aflați dacă sunt adevărate și mai ales de ce au apărut și s-au complicat problemele descrise mai sus, cel mai bine este să întrebați foștii Dumneavoastră elevi și studenti care astăzi se ocupă de guvernarea României.

Sigur că în final salariile Dumneavoastră vor fi crescute, se va găsi o soluție de compromis – va veni probabil prin taxa de solidaritate, cota progresivă, supraimpozitarea unor domenii etc., adică se vor lua bani în plus de la cei care deja plătesc și care sunt din ce în ce mai puțin, punând si mai multă presiune pe performanța economiei. Problema se va muta de la Dumneavoastră la altă categorie profesională care la rândul ei va solicita creșterea salariilor și tot așa.

Toate aceste creșteri ale salariilor care în nici un domeniu, inclusiv în privat, nu sunt bazate pe criterii de eficiență, nu doar că vor pune presiune pe performanța economiei ci vor lovi din greu și în sistemul de pensii, care va intra în faliment în urmatorii zece ani când încep să intre la pensie decrețeii – printre care se numără și 25% dintre Dumneavoastră”, conchide el.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare