sursa foto:  aramco.jobs

Se scrie ISTORIE! Care este prima companie din lume care depășește un trilion de dolari

Este pe punctul să devină cea mai mare ofertă publică din lume, iar valoarea de piață depășește 1.000 de miliarde de dolari. Performanța uimitoare a fost atinsă de grupul saudit Aramco, potrivit estimarilor realizate de Sanford C. Bernstein, transmite Bloomberg.
Reducerea taxelor va mari cu 300% profitul net al Aramco, profitul pe baril ajungand la un nivel similar cu cel al altor companii petroliere, precum Exxon Mobil, arata Sanford C. Bernstein intr-un raport, noteaza News.ro.
O evaluare ponderata la productie, similara cu a altor companii, ar conferi Aramco o valoare de piata de 1.000-1.500 de miliarde de dolari, conform analistilor.
Vezi și Turcii cuceresc România! Atenție în ce vor investi 200 de milioane de euro
Guvernul saudit a anuntat luni ca reduce impozitul Aramco de la 85% la 50%, in contextul pregatirii vanzarii catre investitori a pana la 5% din actiunile celui mai mare exportator de petrol din lume.
Estimarile referitoare la evaluarea Aramco variaza foarte mult. Printul saudit Mohammed bin Salman, care coordoneaza reformele Arabiei Saudite, estimeaza o evaluare de circa 2.000 de miliarde de dolari pentru Aramco, in timp ce firma de consultanta Wood Mackenzie de aproximativ 400 de miliarde de dolari.
Vanzarea unei participatii de 5% la Aramco la o evaluare de 1.000 de miliarde de dolari ar aduce Arabiei Saudite 50 de miliarde de dolari.
Cea mai mare oferta publica initiala din lume a fost facuta de grupul chinez de comert electronic Alibaba, care a atras in 2014 o suma de 25 de miliarde de dolari.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare