sursa foto:  facebook

Secretar de stat în Ministerul Finanțelor: ‘Ne dorim o țară ca afară. Făcând un parteneriat între stat, privat și instituții financiare internaționale putem să deblocăm proiecte de investiții majore pentru România și să atragem resurse financiare importante’

Un parteneriat între stat şi privat este extrem de important pentru a avea o infrastructură de calitate, la fel ca în vestul Europei, a declarat, Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

„Ne dorim o ţară ca afară. Dacă ne urcăm pe o autostradă din România înspre Vest, majoritatea dintre autostrăzile pe care le folosim sunt construite în regim ‘parteneriat public-privat’. Avem două tipuri de finanţare a autostrăzilor. Pe de o parte, avem acele TEN-T-uri, coridoare europene care beneficiază cu precădere de fonduri europene pentru a fi finanţate – şi avem acele coridoare naţionale de prioritate naţională, cum este, de exemplu Comarnic- Braşov, care este extrem de importantă pentru România, pentru că leagă sudul României de Transilvania, dar care nu sunt în mapa, să spunem, a fondurilor europene – şi care ar putea beneficia de un parteneriat public-privat”, a menţionat Mihai Călin Precup, la dezbaterea online „Asigurarea, centura de siguranţă în transporturi”, organizată de DC Media Group.

El consideră că statul ar trebui să identifice proiectele prioritare de infrastructură, să facă un parteneriat cu privatul, astfel încât să se asigure că avem proiecte de calitate, pentru a trage fonduri.

„Astăzi avem extrem de multe fonduri pentru investiţii, vă dau exemplu doar PNRR-ul, care prevede 29 de miliarde de de euro, undeva la 13% din PIB-ul României din 2019. Avem nevoie de proiecte. Făcând un parteneriat cu sectorul privat, vom avea proiecte pregătite, de calitate, pentru a trage acele resurse financiare şi, aducând şi instituţiile financiare internaţionale în această ecuaţie, putem să beneficiem de finanţări pe termen lung, cu perioade de graţie de până la 5 ani, cu rate de dobândă extrem de avantajoase, mai ales în condiţiile de astăzi, astfel încât să putem să le finanţăm”, a spus Precup.

Secretarul de stat a subliniat că finanţarea se poate face în afara bugetului sau „mare parte din finanţare se poate face în afara bugetului consolidat, astfel încât să nu punem presiune pe deficitul bugetar, cel puţin pe termen scurt”.

„Cred că făcând un parteneriat între stat, privat şi instituţii financiare internaţionale putem să deblocăm proiecte de investiţii majore pentru România şi să atragem resurse financiare importante şi, mai mult decât atât, banii care ne sunt promişi prin PNRR să-i transformăm în realitate”, a menţionat Mihai Călin Precup, informează agerpres.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare