bcr

sursa foto:  paginadebanci.ro

Șef BCR: Un episod de lockdown de două luni, similar cu cel din primăvară, înseamnă o scădere de -7% anul acesta și de -1% în anul următor

Economistul șef al BCR, Ciprian Dascălu spune că activitatea economica,  potrivit indicelui activitatii zilnice calculat de BCR, a ajuns, in aprilie, la 26 din nivelul activitatii economice pre-criza, dar si revenit rapid, ajungand la 63% in luna iulie. In schimb, in august si septembrie redresarea economica a fost mai lenta.

BCR estimeaza pentru acest an o contractie economica de 4,7%. „Avem aceasta prognoza inca din luna martie, cand eram priviti ca fiind optimisti, in contextul in care alte prognoze mergeau spre -8%. Daca luam in calcul un scenariu alternativ, in care am mai avea inca un episod de lockdown de doua luni, similar cu cel din primavara, am avea o scadere de -7% anul acesta si de -1% in anul urmator. Nu vedem insa o probabilitate foarte mare ca acest scenariu sa se intample”, a adaugat economistul sef al BCR.

Pe de alta parte, contractia din Romania si Europa Centrala si de Est este semnificativ mai mica decat in vestul Europei tocmai datorita faptului ca piata fortei de munca era foarte tensionata inainte de criza, ceea ce a permis cererii sa se mentina la niveluri destul de ridicate. „Ne asteptam insa la o crestere a somajului in prima jumatate a anului viitor. Sectoarele economice au avut evolutii diferite. Sectorul constructiilor este in crestere, stimulat de lucrarile din sectorul public, in timp ce serviciile si retailul isi revin mai greu”, spune Dascalu.

Specialistul spune ca stimulul fiscal nu s-a ridicat la nivelul pachetelor de sprijinire din Europa Centrala si de Est.

„Daca ne uitam la imprumuturile in moneda locala, Romania se imprumuta de trei ori mai scump decat Polonia. Agentiile de rating sunt ingrijorate de profilul de crestere a datoriei publice. Pe de alta parte, avand in vedere ca urmatoarele anunturi vor fi inainte de alegerile parlamentare, cred ca vor amana orice decizie privind ratingul. In decursul anului 2021 agentiile de rating vor astepta de la Guvernul Romaniei sa vada un plan credibil de ajustare fiscala pe termen mediu si lung pentru a mentine ratingul neschimbat. Nu cred ca se vor precipita sa ia o decizie pana nu vor vedea instalat un guvern dupa alegeri. Daca se mentin deficite ridicate si datoria ajunge la 60-65% din PIB, ne putem astepta insa la downgrade”, apreciaza Dascalu.

 

Citeşte şi:

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare