sursa foto:  apuseni.info

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a făcut anunțul pentru aceste persoane: ‘Am luat decizia de a nu-i amenda’

Reacție de la ANAF, după solicitarea Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) de a proroga termenele de 25, respectiv 30 mai 2023 pentru depunerea declarațiilor fiscale.

 

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, a anunțat că s-a ”luat decizia de a nu amenda contribuabilii care nu reușesc să-și depună declarațiile în data de 25 mai 2023”.

ANAF nu are direcție de IT. Tot sistemul IT ne este furnizat de către CNIF – Centrul Național pentru Informații Financiare, care este în subordinea Ministerului de Finanțe. Asigură, pentru toate structurile din Ministerul de Finanțe, partea de structură informatică. Din păcate, tehnologia cu care se lucrează pe serverele arondate ANAF de către CNIF este foarte veche, aproximativ 15 ani. La un flux de date foarte mare, există situații în care se blochează. ANAF a primit, ieri, o adresă scrisă din partea CNIF în care ne spunea că există probleme tehnice și sincope în funcționarea site-ului și că există riscul să avem întârzieri la depunerea declarațiilor. 

”Am luat decizia de a nu amenda contribuabilii

Ținând cont de acest aspect tehnic care ne-a fost semnalat de CNIF, am luat decizia de a nu amenda contribuabilii care nu reușesc să-și depună declarațiile în data de 25 mai 2023. Pe data de 25 mai s-au suprapus mai multe termene. Pe lângă declarațiile obișnuite pe care le depun companiile, este și termenul de depunere al declarației unice pentru persoanele fizice – declarația 212. Și a rezultat un flux foarte mare de depuneri. Dar în ultimele trei zile, site-ul a funcționat. Au mai fost perioade în care s-au blocat din cauza fluxului prea mare, dar au fost deblocate de către specialiștii IT de la CNIF. Să vă dau un exemplu: joi de la ora 15.00 și până acum când vorbim nu s-a mai blocat niciodată”, a declarat Lucian Heiuş, conform dcnews.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare