sursa foto:  psnews.ro

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, face dezvăluiri despre cumpărarea vechimii în muncă. Cât te costă 5 ani de vechime în muncă

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a făcut o serie de precizări referitoare la cumpărarea vechimii în muncă.

Daniel Baciu a explicat că rolul cestor contracte de asigurări sociale care se încheie între Casa Teritorială de Pensii și viitorul beneficiar al unei pensii de limită de vârstă este acela de a contribui la sistemul public de pensii cu acea contribuție de asigurări sociale de 25%.

Astfel, dacă dorești să-ți cumperi vechime în muncă, trebuie să achiți 25% din salariul minim brut, adică 750 de lei, pentru o lună de vechime.

Pentru un an de vechime, trebuie să achiți 750 de lei x 12 luni – în total 9.000 lei.

Pentru cinci ani de vechime pe cartea de muncă, suma pe care trebuie să o scoți din buzunar este de 45.000 lei, informează Antena3.ro.

Explicațiile lui Daniel Baciu

Rolul acestor contracte de asigurări sociale care se încheie între Casa Teritorială de Pensii și viitorul beneficiar al unei pensii de limită de vârstă este acela de a contribui la sistemul public de pensii cu acea contribuție de asigurări sociale de 25%.

Se întărește principiul contributivității, pentru că pentru acei ani se contribuie, dar, practic, acele persoane care nu îndeplinesc condițiile pentru a aplica la o pensie, dacă nu își cumpără acești ani de vechime retroactivă, nu puteau să beneficieze de nicio pensie.

Este vorba de oameni care au un stagiu de cotizare de 12-13 ani și ajung la vârsta de pensionare și aceasta era singura modalitate pentru a putea beneficia de o pensie de limită de vârstă.

De fapt, aceasta a fost menirea acestui act normativ, respectiv ordonanța de urgență 163/ 2020, pentru a ajuta acele persoane care nu au stagiul minim de cotizare prevăzut de lege pentru a putea să-și deschidă un drept de pensie.

Această modalitate este valabilă numai că atunci când îndeplinești condițiile de pensie pentru o limită de vârstă.

Am avut un real succes cu acest act normativ, avem peste 24.000 de contracte de asigurări sociale încheiate la nivel național, care însumate înseamnă peste 318 milioane de lei.

În momentul de față s-au încasat peste 265 de milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de stat și vrem ca această formă să o permanentizăm și în noul act normativ care va viza sistemul public de pensii”, a explicat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, vineri, la Antena 3 CNN.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare