sursa foto:  romaniatv.net

Seismologul Mihai Diaconescu, despre cutremurele din Arad: ‘E greu de spus cât va continua. La Târgu Jiu nici acum nu s-a terminat’

Seismologul Mihai Diaconescu de la Institutul de Fizică al Pământului (INFP) a vorbit despre seria de cutremure din județul Arad.

 

Seismologul român a afimrat că acestea reprezintă un efect al stresului care afectează Banatul românesc: ”E greu de spus cât va continua, pentru că probabil că nu sunteți la curent, dar Târgu Jiu nici acum nu s-a terminat”.

 

Întrebat cu ce avem de-a face și care sunt consecințele, seismologul a explicat: „Deocamdată nu prezintă niciun pericol. Cutremurele au o magnitudine destul de mică, dar suficient ca să fie simțite, ținând cont că mare parte dintre cutremure sunt în apropierea localității Păuniș, Lipova și încă câteva sate mai mici, dar cutremurele peste 4 pot fi simțite pe o arie un pic mai largă”.

Cutremurele astea sunt efect al stresului care afectează Banatul românesc, care este de fapt partea estică a Bazinului Panonic, mișcarea convergentă și de rotație a microplăcii adriatice care exercită o presiune imensă asupra Bazinului Panonic, care este constituit din diverse blocuri litosferice, nu este o chestie unitară, fiecare acționând independent într-un fel”, a adăugat Mihai Diaconescu, conform b1tv.ro.

„Este posibil ca această presiune să afecteze zona asta, care se pare că este mai sensibilă datorită prelungirii în fundamentul Bazinului Panonic din zonă a corpurilor magmatice existente în Munții Zarandului din Munții Apuseni. Acestea pot fi afectate de-a lungul timpului de diverși factori fizico-chimici, care au dus la fisurarea și acum se pare că la ruperea unor bucăți din el”, a continuat el.

”În epoca modernă nu avem decât un cutremur de 3,7 în zona est Lipova”

Întrebat dacă au mai existat seisme așa puternice, expertul a precizat: ”În zonă au existat, dar mult timp în urmă. În epoca modernă nu avem decât un cutremur de 3,7 în zona est Lipova, dar au existat în zona Aradului, care e un pic mai depărtișor, cutremure de 5, 5,1, 4, 4,5, toată gama de la 4 până pe la 5,1”.

Întrebat cât crede că ar putea să mai continue seria de cutremure în zonă, Mihai Diaconescu a spus: „E greu de spus cât va continua, pentru că probabil că nu sunteți la curent, dar Târgu Jiu nici acum nu s-a terminat, frecvența de la Târgu Jiu (…). Nu, n-au nicio legătură, e distanța prea mare, corpuri tectonice diferite. Dacă vă uitați pe site-ul INFP, o să vedeți că Târgu Jiu încă prezintă cutremure, e adevărat, mici, în jur de 2, dar există”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare