YTJmNmY1ZDg4YTc1NzIwNTIyZjllZGUzOGQ0.thumb

sursa foto:  digi24.ro

Senatorul Daniel Zamfir, despre ordonanța pe energie: Scopul principal al legii este să calmăm piața de energie

Senatorul Daniel Zamfir, preşedinte al comisiei economice, industrii şi servicii,  a transmis marți că ordonanţa pe energie care aşează mult mai bine piaţa energetică, a primit un vot în comisiile din Senat, scrie news.ro

 

 

 

”Am ţinut foarte mult ca aceste amendamente să fie să fie adoptate, mai ales că, după cum aţi văzut, astăzi am adoptat, dacă nu mă înşel, vreo 38 – 40 de amendamente. Ordonanţa a fost foarte superficial făcută, din păcate. Regret şi faptul că ministrul Energiei nu a venit să susţină aceste lucruri, dar, în fine, ceea ce cred că este cel mai important e că am făcut, am scos o lege care aşază mult mai bine piaţa energetică şi aceste amendamente pe care noi le-am susţinut”, a spus preşedintele comisiei.

Daniel Zamfir a spus că prin amendamentele aduse, s-a introdus ”subvenţionarea preţului energiei pentru lăcaşele de cult, pentru producătorii de medicamente (..) şi nu în ultimul rând, am introdus şi serviciile publice, pentru că erau situaţii în care transportul în comun, tramvaiele, metroul, troleibuzele, trebuie categoric să intre cu acest mecanism de plafonare”.

”Scopul principal al legii este să calmăm piaţa de energie. Dacă rămânem exact în acelaşi mecanism de până acum, şi anume să fie încurajaţi producătorii şi traderii să meargă pe piaţa PZU nu e în regulă. Piaţa PZU a fost făcută tocmai ca să ai posibilitatea să-ţi achiziţionezi o energie suplimentară. Majoritatea energiei pe care tu o livrezi consumatorilor trebuie să fie achiziţionată prin contracte bilaterale, contracte la termen. Asta vrem să facem în această lege, să încurajăm ca şi aceste entităţi care au rămas, pe dinafară, gen aeroporturi şi aşa mai departe, să fie determinaţi să negocieze contracte bilaterale, pentru că până la urmă, şi mecanismul ăsta care se crease ca aceste instituţii cum e aeroportul, cum era metroul acum, CFR-ul şi alte instituţii publice să ajungă în zona furnizori de ultimă instanţă este de neacceptat”, a mai explicat Zamfir.

El a precizat că ”statul român nu este sac fără fund, statul român nu poate acoperi absolut toate nevoile care apar acum în piaţă, dar prin acest mecanism de sprijinire, de impulsionarea contractelor bilaterale cred că piaţa energetică se va stabiliza, iar preţurile vor fi undeva acceptabile”, scrie news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare