sursa foto:  CNBC

Și bogații au probleme! Cum își testează cel mai bogat om al planetei copiii, pentru a stabili pe ce ‘mână’ să își lase averea

Cel mai bogat om al planetei își testează copiii pentru a stabili pe ce ‘mână’ să își lase averea. O dată pe lună, Bernard Arnault îşi adună copiii la prânz în interiorul unei săli de mese private de la sediul central al LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. Masa, care durează exact 90 de minute, începe cu miliardarul francez citind cu voce tare subiecte de discuţie pe care le-a pregătit pe iPad-ul său.

 

 

 

Arnault face apoi un tur de masă, cerând sfatul fiecăruia dintre cei cinci copii adulţi ai săi. Va cere o opinie despre anumiţi manageri din cadrul companiei sau îi va întreba dacă este timpul pentru o schimbare la unul dintre nenumăratele branduri ale LVMH, care acoperă domenii vaste, de la podgoriile de şampanie din Franţa până la atelierele de confecţionare a genţilor din Italia şi Texas.

LUPUL ÎN CAŞMIR

Bernard Arnault, în vârstă de 74 de ani, în prezent cea mai bogată persoană din lume, a petrecut decenii pregătindu-şi copiii pentru a conduce LVMH. I-a învăţat personal matematică în copilărie şi i-a luat cu el în călătoriile de afaceri şi la negocieri. În prezent, familia lui Arnault deţine controlul asupra LVMH, după ce miliardarul şi-a pus copiii în funcţii de conducere şi le-a posibilitatea de a arăta că pot prelua într-o zi conducerea imperiului luxului.

Cu toate acestea, prin promovarea copiilor săi, Arnault şi-a amplificat şi o dilemă de lungă durată: cine îi va succeda în funcţia de director general şi preşedinte al celui mai mare conglomerat de lux din lume?

Arnault a construit LVMH, evaluat la 480 de miliarde de dolari, vânând firmele de lux rivale pentru preluări corporative, timp în care a crescut generaţii de creatori de modă. Această combinaţie de instinct ucigaş şi fineţe este motivul pentru care rivalii săi îl numesc „Lupul în caşmir”.

CINE SUNT COPIII LUI BERNARD ARNAULT

Cel mai mare copil al său, Delphine Arnault, în vârstă de 48 de ani, a părut multora din lumea modei că va fi cea care va ieşi în faţă. În ianuarie, tatăl ei a numit-o director executiv al Christian Dior, al doilea brand ca mărime din cadrul grupului.

Dar Parisul a fost în vervă şi cu câteva săptămâni mai devreme, când fratele ei, Antoine Arnault, în vârstă de 45 de ani, a devenit directorul general al companiei listate la bursă care deţine participaţia familiei în LVMH.

Pe urmele lor se află cei trei fii din cea de-a doua căsătorie a lui Arnault. Alexandre Arnault, în vârstă de 30 de ani, este vicepreşedintele executiv al Tiffany & Co. şi are o reţea puternică, care îi include pe Jay-Z şi pe cofondatorul Twitter Jack Dorsey.

Frédéric Arnault, în vârstă de 28 de ani, conduce brandul de ceasuri Tag Heuer, în timp ce Jean Arnault, în vârstă de 24 de ani, este director de marketing şi dezvoltare la divizia de ceasuri a Louis Vuitton. Toţi trei au studiat la şcoli de inginerie de top, o calificare pe care tatăl lor a numit-o crucială pentru propriul succes.

NICIUN INDICIU DESPRE SUCCESOR

Arnault nu a dat niciun indiciu cu privire la persoana pe care o va alege ca succesor, spunând doar că se va baza pe merit.

Când a fost întrebat despre acest subiect, în ianuarie, la prezentarea rezultatelor anuale ale LVMH, el a făcut o paralelă între decizia sa recentă de a creşte la 80 de ani vârsta de pensionare a directorului general al LVMH şi controversatul demers al preşedintelui francez Emmanuel Macron de a creşte vârsta de pensionare în Franţa la 64 de ani.

„În ceea ce priveşte succesiunea, poate aţi observat, de asemenea, că vârsta de pensionare – care este foarte în vogă – a fost extinsă”, a spus el.

În timp ce copiii săi îl priveau din primul rând, Arnault a glumit spunând că i-ar prinde bine puţin timp liber pentru a-şi perfecţiona abilităţile la tenis, sportul său preferat. „Ultima dată când am jucat cu Roger Federer, cred că am câştigat un singur punct într-un singur set. Poate că aş putea să mă descurc un pic mai bine de atât”, a spus el.

Arnault l-a devansat pe directorul general al Tesla, Elon Musk, la sfârşitul anului trecut, devenind cea mai bogată persoană de pe planetă, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Averea sa era de 208 miliarde de dolari la 19 aprilie, potrivit indexului.

ÎŞI TESTA COPIII LA MATEMATICĂ ÎNTRE ÎNTÂLNIRILE DE AFACERI

Bernard Arnault i-a avut pe Antoine şi Delphine cu prima sa soţie, Anne Dewavrin. Ca tată tânăr, a adoptat o abordare riguroasă a educaţiei copiilor săi. Ei povestesc cum îi chema în biroul său şi îi antrena la exerciţii de matematică între întâlnirile de afaceri.

Arnault şi-a mutat familia la New York la începutul anilor 1980, după ce liderul socialist François Mitterrand a fost ales preşedinte al Franţei şi a promis că îi va impozita puternic pe cei bogaţi. El a petrecut doi ani în SUA construind afacerea pe care o preluase de la tatăl său.

Întorcându-se în Franţa în 1984, Bernard Arnault a făcut prima sa mişcare în domeniul luxului, preluând controlul unei companii de textile numită Boussac Saint-Frères, care era aproape de faliment. În cadrul acesteia se afla o bijuterie: Christian Dior.

Dior a devenit arhetipul imperiului în devenire al lui Arnault. Casa de haute couture redefinise moda feminină la mijlocul secolului al XX-lea cu rochia „new look”, iar Arnault a urmărit să sublinieze acest pedigree al modei printr-o expansiune agresivă.

El a trimis-o pe Delphine, la vârsta de 20 de ani, să lucreze la casa de modă omonimă a lui John Galliano, un designer vedetă care era, totodată, director de creaţie al Dior. Abia apoi Toledano a luat-o sub aripa sa la Dior. Directorul executiv îşi aminteşte că s-a întâlnit cu Delphine şi cu tatăl ei înainte de a lua decizia crucială de a-l concedia pe Galliano după ce acesta a fost filmat făcând remarci antisemite.

COPIII DIN A DOUA CĂSĂTORIE , CU INSTINCTELE TATĂLUI

Arnault a divorţat în 1990 şi, mai târziu în acel an, a întâlnit-o pe Hélène Mercier, o pianistă de concert canadiană, în casa unui prieten. Cuplul s-a căsătorit şi a avut trei băieţi.

Apropiaţii familiei spun că doamna Mercier-Arnault şi-a îndreptat băieţii către muzică, trezindu-i în zori pentru a repeta şi a studia.

Bernard Arnault a intervenit şi el în studiile copiilor. În timpul unui zbor care îl aducea înapoi la Paris după o călătorie epuizantă în Asia, Arnault, care funcţionează cu doar câteva ore de somn, a scos un manual de matematică şi a început să-lstudieze. Unul dintre fiii săi mai mici era pe cale să dea examenul de admitere la Şcoala Politehnică. „Trebuie să-mi împrospătez memoria”, i-a spus el lui Toledano.

Alexandre Arnault s-a înscris la Politehnică pentru studii de licenţă, dar nu a fost admis. Ulterior, a fost acceptat la şcoală pentru un program de masterat.

La LVMH, în schimb, s-a impus rapid ca o persoană care avea instinctele tatălui său. Atunci când a sugerat cumpărarea producătorului german de genţi de voiaj Rimowa, tatăl său i-a spus că familia proprietară a mărcii nu doreşte să vândă. Atunci, Alexandre i-a scris patriarhului familiei Rimowa şi a călătorit pentru a se întâlni cu acesta.

În cele din urmă, LVMH a cumpărat compania în 2017, iar Arnault l-a instalat pe Alexandre în funcţia de CEO. Acesta a dat brandului o schimbare de look prin încheierea unor colaborări cu designeri cunoscători de aşa-numitul curent streetwear. O colecţie a avut logo-ul Supreme inscripţionat pe bagaje. O alta a avut o valiză transparentă concepută de Virgil Abloh pentru brandul său Off-White.

Arnault l-a trimis apoi pe Alexandre să ajute la eficientizarea Tiffany & Co., achiziţionată în 2021 pentru 15,8 miliarde de dolari. Cunoscută pentru inelele sale de logodnă, firma de bijuterii s-a luptat să câştige cumpărătorii mai tineri. Alexandre a încheiat o colaborare între Tiffany şi Nike Inc. pentru a face pantofi Nike Air Force 1 de 400 de dolari, în piele neagră, având emblema swoosh de culoarea cutiilor de bijuterii clasice albastre ale lui Tiffany. Anunţuri publicitare care proclamau că brandul „nu mai este brandul Tiffany al mamei” au fost afişate pe tot teritoriul SUA, scrie news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare