Și totuși, de ce nu a protestat Andrei Marga împotriva Ucrainei ‘în 97 și o face acum, în plină invazie a lui Putin – Opinie

În plină invazie rusă în Ucraina, Andrei Marga, fost ministru al Educației în Guvernul CDR și fost ministru de Externe în Guvernul Ponta, ne vorbește acum despre adevărul istoric, anume că țara vecină deține teritorii aparținând României Mari.

„Suntem aici într-o situație absolut specială. S-o spun direct, cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii: Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiția, Romaniei – Bucovina și Rusiei – Donbas și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări, ne cramponăm, asta este, va fi conflict”, a spus Marga, printre altele, la un târg de carte organizat la Alba Iulia.

Mă surprinde această declarație făcută acum de Andrei Marga, fost ministru de Externe, având în vedere conflictul de la granițele țării.
Cel care acum ne prezintă acest adevăr istoric, în trecut pare că l-a omis. Același Marga, fost rector al Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, nu a avut nimic de obiectat în 1997, când conducătorii de la acea vreme ai țării au parafat Tratatul cu privire la relațiile de bună vecinătate şi cooperare dintre România şi Ucraina. Tratatul de la 2 iunie 1997 a fost ratificat prin Legea nr. 129 din 14 iulie 1997.

La Articolul 2 alin. (1) din Tratatul de prietenie semnat între România și Ucraina se precizează că „părţile contractante, în concordanță cu principiile şi normele dreptului internațional şi cu principiile Actului final de la Helsinki, reafirmă că frontiera existentă între ele este inviolabilă şi, de aceea, ele se vor abține, acum şi în viitor, de la orice atentat împotriva acestei frontiere, precum şi de la orice cerere sau acțiune îndreptată spre acapararea şi uzurparea unei părţi sau a întregului teritoriu al celeilalte părţi contractante”.

Pe scurt, în acel an, România își lua adio de la denunțarea Pactului Ribbentrop-Molotov, prin care Uniunea Sovietică i-a răpit Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herței.

Ce a făcut domnul Marga, cel care astăzi ne vorbește de adevărul istoric, la acea vreme? Păi, în luna decembrie 1997 accepta să fie ministru al Educației în Guvernul Ciorbea, funcție pe care a ocupat-o până în decembrie 2000, când premier era Mugur Isărescu. Așa DA! Ăsta da protest!

Deci, ne putem pune legitima întrebare: De ce nu a protestat Andrei Marga împotriva Ucrainei, ‘în 97 și o face acum, în plină invazie a trupelor lui Vladimir Putin?

Eugen DINU

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare