faliment

sursa foto:  ziaruldevalcea.ro

UPDATE! Drept la replică!ŞOC pe piaţa românească: Ultima companie din acest domeniu a intrat în FALIMENT – mii de oameni riscă să rămână fără loc de muncă

Şoc pe piaţa românească la finalul acestui an. Ultima companie din acest domeniu a intrat în faliment, iar mii de oameni au locul de muncă pus în pericol. Este vorba despre fabrica de zahăr Bod cu o vechime de 128 de ani în domeniu.

Aceasta a intrat în faliment după ce instanța a acceptat solicitările Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice și Enegie România în acest sens, conform agrointel.ro. Aceasta este o lovitură pentru fermieri şi pentru consumatori.

În fiecare an, 450 de fermieri din judeţele Braşov şi Covasna furnizau 180.000 de tone de sfeclă de zahăr pentu fabrica din Bod. Fosta fabrică era deţinută de mai mulţi antreprenori români şi producea anual în jur de 30.000 de tone zahăr. Fabrica şi-a cerut insolvenţa în 2010, solicitarea fiind admisă în ianuarie 2011.

Compania avea datorii de 93,81 milioane de lei, acestea crescând până în 2012 la 119,17 milioane de lei. Planul de reorganizare propus şi acceptat de creditori nu a fost respectat, ceea ce a dus la faliment. Termenul limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor este 19 ianuarie 2018.

Vezi și Veste bună pentru clienții RCS&RDS: De ce vor beneficia posesorii HUAWEI

Fabrica este controlată, în acte, de Elena Plătică în vârstă de 84 de ani care are un pachet de 64,92% din titluri, în timp ce Ioana Oprescu de 88 de ani deţine un pachet de 11,06% din acţiuni. Anul trecut fabrica lucra la capacitate bună şi se produceau 350 de tone de zahăr pe zi care era vândut în proporţie de 60% în Carrefour, Auchan, Kaufland sub brandul propriu Zahăr Bod. Restul producţiei de zahăr mergea la angro, sub orice formă.

Peste 780 de ferme mari plus 1200 ferme mici sunt implicate în procesul agricol al culturii de sfeclă de zahăr, acestea furnizând materia primă necesară producţiei anuale. Conform evidenţei AJOFM Braşov, fermele susţin un număr de circa 17.000 de angajaţi care au un loc de muncă stabil datorită funcţionării societăţii. Aceste date relevau importanţa fabricii sub aspect economic şi social în judeţele menţionate.

Vezi și Un cunoscut hipermarket se ÎNCHIDE! Proprietarii vor pune lacătul, DEFINITIV, pe magazin, în ianuarie 2018! Ce se va întâmpla cu angajații săi

Datorită procesului de retehnologizare, Fabrica de Zahăr Bod avea cel mai înalt randament de prelucare, clasându-se printre primele 30 din Uniunea Europeană cu privire la clasamentul eficienţei procesării sfeclei de zahăr având un număr permanent al angajaţilor de aproximativ 320.

Update! Drept la replică

Singurul producător român de zahăr, fabrica Bod din Brașov, funcţionează la capacitate maximă, neîntrerupt de 128 de ani
În urma informațiilor false apărute în presă, compania Fabrica de Zahăr Bod, singurul producător de zahăr din sfeclă cu capital românesc, face următoarele precizări:
Fabrica de Zahăr Bod, fondată acum 128 de ani, este funcţională la capacitate maximă din punct de vedere operațional. Din punct de vedere al structurii acționariatului, schimbarea cea mai importantă constă în crearea unei noi entități juridice în care principalii acționari (aproape 50%) sunt fermierii din județele Brașov-Covasna. Decizia a fost determinată de faptul că foștii acționari sunt fie foarte în vârstă, fie o parte dintre ei au decedat.
Prin urmare, cei 350 de angajaţi nu au niciun motiv de îngrijorare. Salariile sunt plătite la zi, la fel şi obligaţiile către stat, informații care pot fi verificate foarte ușor.
„În pofida ştirilor alarmiste şi false lansate pe piaţă în ultimele zile, nu se pune problema trimiterii în șomaj a vreunui angajat al fabricii Bod. În acest sezon, compania a produs deja peste 28.000 de tone de zahăr, dar încă procesul de producţie este departe de a fi încheiat, dat fiind că avem încă multă materia primă pe stoc. Totodată, vom continua livrarea către hypermarket-uri a singurului zahăr românesc de pe piaţă rafinat exclusiv din sfeclă de zahăr”, subliniază Cornelia Crevean, purtătorul de cuvânt al Fabricii de Zahăr Bod.
Datorită procesului de retehnologizare, Fabrica de Zahăr Bod, care funcţionează neîntrerupt din 1889, are cel mai înalt randament de prelucare: și-a dublat capacitatea de producţie și s-a clasat printre primele 30 din Uniunea Europeană în ceea ce privește eficienţa procesării sfeclei de zahăr.
Dintre cele 39 de fabrici de zahăr existente în România în 1989, mai funcţionează doar patru, cea din Braşov fiind singura societate de acest tip cu capital integral românesc și având arondată cea mai mare arie de cultivare a sfeclei de zahăr.
Despre Fabrica de Zahăr BOD
• Fabrica de Zahăr Bod susține cultivarea sfeclei de zahăr și în județele limitrofe – Sibiu și Alba. Mai mult, trebuie spus că 30% dintre acţionarii Fabricii de Zahăr Bod SA sunt cultivatorii de sfeclă.
• În prezent, peste 780 de ferme mari şi 1.200 de ferme mici sunt implicate în procesul agricol al culturii de sfeclă de zahăr, acestea furnizând materia primă necesară producției anuale. Conform evidențelor de la AJOFM Brașov, aceste ferme susțin circa 17.000 de angajați care au un loc de muncă stabil datorită funcționării fabricii din Bod.
• Cultura sfeclei de zahăr reprezintă una dinte principalele culturi agricole din județele Brașov, Covasna și Harghita, fiind singura activitate agricolă eficientă cu rezultate sigure și constante: 80% din cultura agricolă a județelor Brasov si Covasna este de sfecla de zahăr și cartof.
• Fabrica de Zahăr Bod SA este una dintre supravieţuitoarele tuturor regimurilor politice postdecembrite. A trecut prin două Războaie Mondiale, Unirea de la 1918, două cutremure puternice (1940 şi 1977), două reconstrucţii, naţionalizarea, revoluţia română de la 1989, ani secetoşi, incendii şi inundaţii, lipsă de apă pentru fabricaţi, etc. S-a încercat inclusiv preluarea ostilă pentru a fi închisă şi vândută la fier vechi.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare