sursa foto:   Inquam Photos / George Călin

Șoferii scapă mai ușor de amenzi! Va fi redusă viteza indicată de radar

Vin vești bune pentru șoferi! Apare o nouă modificare semnificativă. Viteza detectate de radar și sancțiunile impuse șoferilor vor avea parte de schimbări.

Senatorul PSD de Iași Toma Vasilică a depus un proiect de lege care prevede modificarea OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, astfel încât polițiștii să fie obligați să aplice marjele de eroare ale aparatelor radar în favoarea șoferilor, transmite Antena 3 CNN.

Potrivit modificărilor, marja de eroare a radarului va fi redusă la 10 kilometri pe oră sau 10% din viteza indicată, oferind astfel,  șoferilor un spațiu mai mare de manevră în trafic.

Polițistul va fi obligat să țină cont de două marje de eroare

Potrivit propunerii, polițistul ar putea fi obligat să țină cont de două marje de eroare în favoarea conducătorului auto contravenient, atunci când este depășită limita legală de viteză.

„În cazul constatării contravențiilor prin folosirea unor mijloace tehnice certificate sau verificate metrologic, agentul constatator va aplica în favoarea contravenientului următoarele marje de eroare pentru toate aparatele de măsurare a vitezei:

– până la 100 de km/h inclusiv – 10 km/h;

– peste 100 de km/h – 10% din viteza măsurată”, potrivit proiectului lui Vasilică.

Citește și: Nu e glumă! Șofer român amendat cu 4.000.000 de euro. Polițiștii au avut toate motivele să ia aceasta decizie uluitoare

Modificarea vine pentru a clarifica legislația actuală privind  măsurarea vitezei cu radarul, care au generat numeroase contestații și practici judiciare diferite.

„Acest fapt a condus atât la încărcarea la un nivel fără precedent a instanțelor de judecată cu soluționarea contestațiilor conducătorilor auto sancționati contravențional pentru depășirea vitezei, cât li la o practică judiciară diferită.

Practica judiciară este diferită în sensul în care, prin hotărârile pronunțate, unele instanțe de judecată au recunoscut existența marjelor de eroare ale cinemometrelor, iar altele nu au recunoscut existența acestora, ceea ce a condus în mod evident la discriminarea conducătorilor auto mai sus mentionați”, spun autorii amendamentului în motivarea acestei propuneri.

Citește și: Metoda ingenioasă prin care șoferii fentează sistemele radar. A luat amploare în toată Europa

Când intră legea în vigoare

Pentru ca noua modificare să intre în vigoare, aceasta trebuie să fie  adoptată de Parlament și apoi promulgată de către șeful statului.

Odată cu implementarea, România va  intra în acord cu alte țări europene care au deja norme similare în ceea ce privește marjele de eroare ale radarului.

În țări precum Franța, Bulgaria, Germania, Olanda și altele, toleranțele admise pentru radar variază între 3 km/h și 3% din viteza indicată, în funcție de tipul de radar și de viteza detectată, potrivit stirileprotv.ro.

 

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare