sursa foto:  INQUAM-Photos-Sabin-Cirstoveanu

Sorin Cîmpeanu a răbufnit: ‘Nici măcar eu, ca ministru al Educației, nu am competență în științele educației. Nu are ce să caute curriculum-ul în Parlamentul României între politicieni’

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, susține că în orice stat civilizat programele școlare și planurile-cadru sunt elaborate de ministerul de resort, prin organismele abilitate, și de specialiști în științele educației. El a explicat că în sprijinul afirmației sale stă chiar Legea educației naționale, care precizează că în domeniul educației dispozițiile actului normativ prevalează asupra oricăror alte prevederi normative.

Sorin Cîmpeanu a reiterat, miercuri seară, pe B1 TV, că va fi introdusă disciplina obligatorie Educație pentru viață, iar unul dintre module va fi educația sexuală.

„Discuția este complet inutilă, discuția asta n-ar fi trebuit să aibă loc. Parlamentul n-ar fi trebuit să fie implicat într-o astfel de discuție pentru simplul motiv că în orice stat civilizat programele școlare și planurile-cadru, a se vedea lista de discipline și numărul de ore alocat săptămânal fiecărei discipline, se fac de Ministerul Educației prin organismele abilitate, de specialiști în științele educației. Nici măcar eu, ca ministru al Educației, nu am competență în științele educației.

Se fac de specialiști. Nu are ce să caute curriculum-ul în Parlamentul României, între politicieni, nici dacă vorbim de educație sexuală, nici dacă vorbim despre orice altă disciplină. În sprijinul afirmației pe care o fac stă chiar Legea educației naționale, care, atenție, la articolul 5, alineatul 1, precizează că în domeniul educației dispozițiile Legii educației naționale prevalează asupra oricăror altor prevederi normative. De asemenea, se continuă, în cazul unui conflict între acestea, adică între legi, se aplică dispozițiile Legii educației naționale, e simplu, iar la articolul 65, alineatul 4, spune ce am zis, că planurile-cadru și programele școlare sunt elaborate de către organismele abilitate ale Ministerului Educației”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul spune că legea votată de Senat nu îl interesează deoarece știe că, oricum, Legea educației naționale prevalează în sector. În plus, Ministerul Educației dorește introducerea disciplinei obligatorii Educație pentru viață, unde unul dintre module va fi chiar educația sexuală.

„Cu alte cuvinte, este un subiect complet în afara sferei de interes, a mea cel puțin. Nu mă interesează această lege deoarece știu că oricum Legea educației naționale prevalează, deoarece știu că oricum Ministerul Educației are în lucru planurile-cadru de liceu, lista de discipline pentru liceu, care va fi implementată începând cu septembrie 2022 și dorim introducerea, așa cum am spus, susțin, unui modul, unei discipline obligatorii de Educație pentru viață, care să conțină mai multe module, printre care și educație sexuală”, a adăugat Sorin Cîmpeanu, informează b1.ro

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare