sursa foto:  stiripesurse.ro

Sorin Cîmpeanu avertizează: ‘E momentul să ne trezim cumva, că dacă nu ne trezim pandemia ar putea să însemne o lovitură de grație’

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, atrage atenţia asupra diferenţelor foarte mari între rata de abandon şcolar în mediul urban şi cea înregistrată în zona rurală: ”dacă nu ne trezim pandemia ar putea să însemne ceea ce nu ne dorim niciunul dintre noi: o lovitură de graţie dată unui sistem şi aşa suferind”.

„Pierderile sunt foarte diferite de a o zonă la alta, de la o şcoală la alta, de la o clasă la alta şi, ştim cu toţii, şi de la un elev la altul în funcţie de nivelul lui de pregătire, de acces la informaţie, la tehnologie şi foarte multe alte lucruri. Dezechilibrele erau foarte mari în România, le ştim cu toţii. Rata de părăsire timpurie a şcolii ne situează pe ultimele locuri din Europa şi mai avem o specificitate asupra cărora s-au aplecat mai puţin, anume diferenţele foarte mari dintre urban şi rural.
Dacă în ţările membre OECD media este între 10 şi 11%, cu 10% rată de părăsire în urban, 11% în rural, deci diferenţă foarte mică între urban şi rural, în România suntem 5% în urban şi 25% în rural. Deci o altă specificitate despre care nu vorbim prea des.
Aceste lucruri se acutizează. Aceste lucruri au fost acutizate. După ce că aveam diferenţe mari, pandemia a accentuat şi mai mult aceste diferenţe. E momentul să ne trezim cumva, că dacă nu ne trezim pandemia ar putea să însemne ceea ce nu ne dorim niciunul dintre noi: o lovitură de graţie dată unui sistem şi aşa suferind”, a declarat Sorin Cîmpeanu, marţi, la Ploieşti, în cadrul unei dezbateri privind vaccinarea, la care participă, fizic sau online, sute de cadre didactice.
Ministrul Educaţiei a precizat că tot sistemul de educaţie va „plăti” costul acestor diferenţe, arătând că modul în care autorităţile vor reuşi să gestioneze sistemul de învăţământ „devine o problemă de importanţă naţională şi de securitate naţională”, informează news.ro.
Vezi și: Sorin Cîmpeanu, anunț de ultim moment despre programul de ore remediale: ‘Acest program se va extinde și pe parcursul întregului an școlar 2021 – 2022’

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare