sursa foto:  alephnews.ro

Sorin Grindeanu, despre OMV: Fiecare companie încearcă să îşi maximizeze profitul

Vicepremierul Sorin Grindeanu a afirmat că nu crede că OMV ar putea să nu mai investească în Marea Neagră, în contextul plăţii taxei de solidaritate pentru companii, conform News.ro.

„Nu cred acest lucru, dar eu aş vrea să privim problema de fond – atâta timp cât inclusiv la nivel european sunt aceste decizii şi aceste discuţii de suprataxare pentru profiturile extraordinare obţinute pe criza energetică, eu cred că e binevenită o reglementare pe acest tip. OMV, dincolo de investiţiile pe care, dacă nu mă înşel, contractul de privatizare a Petrom în urmă cu aproape 20 de ani le prevede, nu cred că poate să se abată de la aşa ceva”, a declarat Sorin Grindeanu, întrebat joi despre subiect şi dacă OMV ar putea să nu mai investească în Marea Neagră, în contextul taxei de solidaritate pentru companii.

Chestionat dacă este un şantaj pe care îl face OMV, ministrul PSD a răspuns: „Nu aş numi aşa. Nu aş privi-o în modul acesta. Sigur că fiecare companie încearcă să îşi maximizeze profitul pentru că nu suntem într-o perioadă din aceasta de muncă patriotică sau în alte timpuri. Ei şi nu doar OMV doreşte să îşi maximizeze profitul, orice companie”.

El a adăugat că nu a văzut să fie contestat la CCR amendamentul lui Alexandru Nazare la proiectul de lege privind taxa de solidaritate pentru companii.

„Eu nu am văzut să fie contestat la CCR acest amendament, până în acest moment, şi hai să vedem. Nu cred că va fi contestat la CCR acest amendament, doar dacă există în Parlament un număr suficient de parlamentari care nu îşi doresc ca OMV să fie suprataxat pe merit, pentru că au făcut profituri extraordinare într-o perioadă în care ştim cu toţii că am avut criză energetică. Dar hai să îi vedem pe cei care îşi asumă această contestare. Restul sunt supoziţii. Da, chiar cred că vor plăti (cei de la OMV – n.r.), pentru că nu este sat fără câini”, a explicat Grindeanu.

Proiectul de aprobare a ordonanţei de urgenţă privind aşa-numita taxă de solidaritate aplicată companiilor a fost adoptat, marţi, de Camera Deputaţilor conţinând un amendament propus de liberalul Alexandru Nazare, despre care acesta afirmă că „reglementează justa aşezare a sarcinii fiscale în plata contribuţiei de solidaritate, echitatea şi transparenta în piaţă”.

Oficialii OMV au reacţionat în urma deciziei Legislativului.

„Proiectul de lege nu este definitiv până la publicarea în Monitorul Oficial. Cu toate acestea, observăm că amendamentele introduse, cum ar fi aplicabilitatea retroactivă, încalcă principiile Constituţiei României. Acest lucru este foarte îngrijorător. Planurile noastre viitoare de investiţii depind, printre altele, de un regim fiscal şi de reglementare previzibil. Menţionăm că, în 2022, am plătit deja 20 de miliarde de lei la bugetul de stat, în creştere cu 60% faţă de anul precedent. Din această sumă, 2 miliarde lei au reprezentat taxe nou introduse anul trecut”, arată OMV Petrom într-un mesaj transmis Profit.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare