sursa foto:  Profimedia

Spirite tot mai încinse în Balcani! NATO cere Kosovo să calmeze tensiunile cu Serbia: ‘Pristina trebuie să dezescaladeze și să nu întreprindă pași unilaterali, destabilizatori’

Situație tot mai tensionată în Balcanii de Vest!  Armata sârbă este în „stare de alertă maximă” în apropierea graniţei cu Kosovo.

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Kosovo să calmeze tensiunile cu Serbia, la două zile după ce au izbucnit confruntări violente între poliţia kosovară şi sârbii care se împotrivesc instalării în funcţie a unor primari albanezi în urma unor alegeri boicotate de minoritatea sârbă.

Stoltenberg a spus că a discutat despre situaţia din Kosovo şi cu şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi le-a cerut autorităţilor de la Belgrad şi Pristina să se angajeze într-un nou dialog mediat de UE. „Pristina trebuie să dezescaladeze şi să nu întreprindă paşi unilaterali, destabilizatori„, a indicat secretarul general al NATO într-un mesaj pe Twitter, transmite Reuters.

Sârbii, care sunt majoritari în nordul Kosovo, resping declaraţia de independenţă faţă de Serbia formulată de Kosovo în anul 2008 şi au refuzat să participe în aprilie la alegerile locale în urma cărora candidaţii albanezi au câştigat în patru municipalităţi. Din cauza boicotului sârb, prezenţa la urne a fost de doar 3,5%.

Etnicii sârbi spun că nu vor accepta primari care nu-i reprezintă

Prin urmare, etnicii sârbi spun că nu vor accepta primari care nu-i reprezintă. Trei din cei patru noi primari albanezi au intrat vineri în sediile primăriilor sub protecţia poliţiei kosovare, în timp ce protestatarii sârbi atacau cu pietre şi alte obiecte forţele de ordine care au recurs la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a-i dispersa.

Situaţia rămânea tensionată şi duminică, în timp ce poliţişti kosovari puternic înarmaţi păzeau cu vehicule blindate sediile primăriilor, conform agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare