sursa foto:  stiripesurse.ro

Sprijin financiar pentru o nouă categorie de români! Decizia luată de Guvern

Tinerii și femeile din etnia romă vor beneficia de programe și sprijin financiar pentru a-și deschide afaceri, se arată în strategia de incluziune a romilor elaborată de Guvern. 

Strategia Guvernului de incluziune a romilor pentru perioada 2021-2027  prevede, în principal, implementarea de proiecte de economie socială și antreprenoriat în comunitățile marginalizate și valorificarea potențialului inovativ și antreprenorial al acestora. Astfel, vor fi create programe naționale pentru stimularea antreprenoriatului și economiei sociale, cu accent pe tineri romi și femei rome, se va urmări dezvoltarea spiritului antreprenorial și vor fi susținute financiar inițiativele de promovare a antreprenoriatului care generează locuri de muncă de calitate, inclusiv întreprinderi sociale și ocupare pe cont propriu.

Totodată, vor fi sprijinite inițiativele de marketing aplicate economiei sociale în special în aria de promovare a meseriilor și meșteșugurilor tradiționale, va fi acordată asistență și consultanță în afaceri și după înființarea de întreprinderi, inclusiv prin programe de pregătire a managerilor și punerea la dispoziție a unor spații și servicii de tip coworking pentru tinerii romi și vor fi sprijinite financiar cooperativele agricole în mediul rural pentru populația de etnie romă.

Guvernul a stabilit ca autoritățile locale să prioritizeze problemele locative ale romilor, repartizând locuințele sociale cu predilecție membrilor acestei etnii.

”Principalele provocări cu care se confruntă comunitățile marginalizate în domeniul locuirii sunt degradarea locuințelor, supraaglomerarea, insuficiența locuințelor sociale și, mai ales, a celor destinate tinerilor, precum și evacuarea din locuințele sociale din neputința plății utilităților, demolarea locuințelor informale situate pe terenuri publice sau private sunt elemente ce conduc la marginalizare și excluziune socială pentru largi categorii de populație vulnerabilă, în care minoritarii romi au o pondere semnificativă. Acestora li se adaugă segregarea spațială, obstacolele întâmpinate în accesul la locuințe în sectorul privat, precum și lipsa sprijinului public și al legislației referitoare la accesarea locuințelor sociale. Abordarea problemelor legate de locuire este de competența autorităților locale, prin urmare este necesară responsabilizarea autorităților locale (Consiliul Județean şi Consiliul Local), nivel care are competența legală exclusivă în abordarea problemelor identificate la nivel local, a le prioritiza şi soluționa. Strategiile locale trebuie să includă nevoile identificate la nivelul comunităților de romi”, se arată în Strategia de incluziune a romilor, scrie national.ro

Citește și:

SURSE Ce face ministrul Marcel Vela săptămânal

Veste bună! Cine are domiciliul în aceste localități va putea ieși mai devreme la pensie

Legea a intrat în vigoare! Mii de pensionari, direct vizați

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare