sursa foto:  stiridinbucovina.ro

Statul se împrumută din nou! Ministerul Finanţelor a atras peste o jumătate de miliard de euro de la bănci

Potrivit datelor BNR, Ministerul Finanţelor a împrumutat marţi peste o jumătate de miliard de euro de la bănci.

 

 

 

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, marţi, 512,7 milioane de euro de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), conform Agerpres.

Astfel, MF a atras 383,4 milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de certificate de trezorerie cu discont, cu o maturitate reziduală la 12 de luni, la un randament mediu de 4,18% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 200 de milioane de euro, iar băncile au subscris 485,9 milioane de euro.

De asemenea, ministerul a atras 129,3 de milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni, cu o maturitate reziduală la 24 luni, la un randament mediu de 4,50% pe an. Valoarea emisiunii a fost de 100 milioane euro, iar băncile au subscris 179,3 milioane euro.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna noiembrie 2023, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 675 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 5,675 miliarde de lei, este cu 920 de milioane de lei mai mică faţă de cea care a fost programată în octombrie, de 6,595 miliarde de lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat, scrie stiripesurse.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare