sursa foto:  rfi.ro

SUA intră peste Statul Islamic, în Afganistan! Gruparea teroristă a revendicat atentatul de la Kabul

Fără doar și poate, va urma un atac al Statelor Unite ale Americii împotriva Statului Islamic, în Afganistan.

Gruparea Statul Islamic a revendicat atacul criminal comis joi în apropierea aeroportului din Kabul, a relatat site-ul specializat SITE Intelligence, relatează AFP şi Reuters. Anterior, Statele Unite au amenințat că vor porni în urmărirea atacatorilor, dacă vor descoperi cine sunt.

Într-un comunicat difuzat de agenţia sa de propagandă Amaq, SI susţine că unul dintre combatanţii săi s-au apropiat la mai puţin de „5 metri de militarii americani” şi şi-a declanşat încărcătura explozivă, scrie Agerpres.

La rândul său, Reuters relatează, citând canalul de Telegram al Amaq, că un atentator sinucigaş al SI „a reuşit să ajungă lângă o mare adunare de translatori şi colaboratori ai armatei americane de la tabăra Baran de lângă aeroportul din Kabul şi a detonat centura cu explozibili în mijlocul lor, ucigând 60 de oameni şi rănind peste 100, inclusiv luptători talibani”.

Comunicatul SI nu menţionează decât un singur atentator sinucigaş şi o singură bombă. Totuşi Pentagonul a informat că au existat două atentate sinucigaşe, urmate de un atac armat. SUA au ameninţat gruparea SI cu represalii în Afganistan.

Aceste atentate s-au soldat cu „cel puţin” între 13 şi 20 de morţi şi 52 de răniţi, a declarat pentru AFP principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid. Un responsabil sanitar al guvernului precedent a declarat că bilanţul ar putea atinge 60 de morţi.

SUA au ameninţat gruparea Statul Islamic cu represalii în Afganistan după atentatul de joi din apropierea aeroportului din Kabul, în timp ce Pentagonul a declarat că se aşteaptă la noi atacuri, relatează AFP.

„Dacă putem descoperi cine are legături cu atacul, ne vom lansa în urmărirea lor”, a declarat generalul Kenneth McKenzie în cadrul unei conferinţe de presă.

„Am transmis cu claritate de la început că ne rezervăm dreptul de a acţiona împotriva SI în Afganistan”, în pofida retragerii militarilor, a subliniat el. „Şi facem mari eforturi în prezent pentru a stabili cine are legături cu acest atac laş şi suntem gata să acţionăm împotriva lor”, a mai spus el.

De asemenea, el a avertizat că noi atentate sunt posibile.

„Credem că ei intenţionează să continue aceste atacuri şi ne aşteptăm ca astfel de atacuri să continue”, a spus generalul McKenzie, estimând că în trecut acest grup a avut tendinţa de a comite „atacuri multiple”.

El a mai afirmat că „ameninţarea cu un atentat sinucigaş cu un vehicul” este „în prezent foarte ridicată”.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare