sursa foto:  weser-kurier.de

Tablou vândut cu 74 de milioane de dolari! Cine este cel care a deținut capodopera impresionantă

Un tablou care aparținea pictorului impresionist francez Claude Monet, ”Le bassin aux nymphéas”, a fost vândută la licitaţie, la New York, cu 74 de milioane de dolari.

 

Vânzarea a avut loc joi, într-o seară în care casa Christie’s a realizat vânzări de 640 de milioane de dolari, transmite AFP.

Casa Christie’s, deţinută de holdingul Artémis al miliardarului francez François Pinault, şi rivala sa Sotheby’s, care aparţine miliardarului franco-israelian Patrick Drahi, se află în plin sezon de licitaţii de toamnă, între 7 şi 15 noiembrie.

Cele două case de licitaţie speră să doboare recorduri şi să obţină miliarde de dolari.

Sotheby’s, care a vândut miercuri seară un Picasso („Femme a la montre” – 1932) pentru 139 de milioane de dolari – a doua cea mai scumpă lucrare a maestrului spaniol, decedat în 1973 – a realizat deja peste 400 de milioane de dolari în cadrul licitaţiilor de săptămâna aceasta. Christie’s a ajuns la 748 de milioane de dolari, dintre care 640 de milioane încasate numai joi seara.

Aceasta este, din 2017, o sumă record acumulată într-o singură seară de vânzări de opere de artă aparţinând unor colecţionari diferiţi, a declarat Christie’s într-un comunicat.

Punctul culminant al serii, tabloul „Le bassin aux nymphéas” (1917-1919) de Claude Monet, cu o valoare estimată la 65 de milioane de dolari, a fost adjudecat în schimbul sumei de 74 de milioane de dolari, sub ciocanul adjudecătorului-vedetă al Christie’s, preşedintele internaţional al casei, Jussi Pylkkanen, care a avut ultima sa apariţie, la sediul Rockeffeler Center din Manhattan.

Managerul, care a anunţat că pleacă de la Christie’s după patru decenii de carieră, a fost ovaţionat de colecţionari bogaţi şi pasionaţi de artă într-o cameră aglomerată şi ultra-şic, tipică acestor seri newyorkeze.

Trei tablouri de Paul Cézanne, inclusiv „Fruits et pot de gingembre”, adjudecate pentru aproape 39 de milioane de dolari, au fost vândute în beneficiul Muzeului Langmatt din Baden, Elveţia, potrivit Christie’s.

„Vânzarea – o ultimă soluţie – a fost un pas dureros pentru noi”, a recunoscut într-un comunicat Markus Stegmann, directorul acestui muzeu aflat într-un mare impas financiar, informează AGERPRES

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare