Tăierea fondurilor europene- România grav afectată! Corina Crețu oferă soluția

Negocierea bugetului UE a fost întotdeauna un subiect dificil de abordat și iată că România se află în posibilitatea de a resimți efectele tăierii fondurilor europene. 

Potrivit flux24.ro, România, grav afectată de posibila tăiere a fondurilor europene de coeziune dorită de Germania, Suedia, Austria, Finlanda și Olanda. AVERTISMENT: ”Efecte negative nu doar asupra dezvoltării regiunilor şi oraşelor UE, dar și riscuri politice grave”.

O coaliţie de oraşe, regiuni şi asociaţii care susţine politica europeană de coeziune le-a cerut marţi liderilor statelor UE ca în viitorul cadru financiar multianual pentru perioada 2021-2027 să fie menţinut bugetul din actuala perioadă de programare ce se încheie în 2020 alocat politicii de coeziune, politică menită să reducă decalajele de dezvoltare în interiorul UE.

Alianţa pentru Coeziune, ce reuneşte 122 de regiuni, 140 de oraşe şi unităţi administrativ-teritoriale ce însumează 97% din populaţia UE, a trimis marţi o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, precum şi tuturor şefilor de stat sau de guvern din ţările UE pentru a le solicita alocarea unei finanţări suficiente pentru politica de coeziune.

Sunt foarte îngrijorată de propunerea Preşedinţiei finlandeze, care vizează reduceri masive din fondurile europene pentru ţările mai puţin dezvoltate. Tocmai de aceea cred că România împreună cu prietenii, mai ales cei din estul european, trebuie să facă front comun pentru a apăra această propunere a Comisiei Europene, care a fost depusă pe masa Parlamentului şi Consiliului European încă din 2 mai 2018”, a spus Corina Creţu.

Negocierea bugetului UE este mereu o chestiune dificilă, ce provoacă disensiuni între statele beneficiare nete şi contributoare nete. Cele din urmă consideră că în prezent există noi priorităţi pentru viitorul cadru financiar multianual, precum migraţia, apărarea sau mediul, ceea ce ar diminua alocările pentru politicile tradiţionale, respectiv politica de coeziune şi politica agricolă comună, spre nemulţumirea statelor central şi est-europene, care acuză de asemenea introducerea unor condiţionalităţi noi pentru accesarea fondurilor europene. Situaţia este complicată şi mai mult de retragerea Regatului Unit din UE, un stat care a fost contributor net la bugetul comunitar.

Vezi și :

EXCLUSIV Harta ‘pătaților’ din Poliție. Toți șefii controversați

EXCLUSIV Dumitru Coarnă îi vinde pontul cel mare lui Marcel Vela! Doi șefi din Poliție ce ar trebui executați

Anchetă incendiară. Greul din PNL și morișca banilor

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare