sursa foto:  Pexels.com

Toți șoferii trebuie să știe asta! Ce documente trebuie să aibă în mașină conducătorii auto pentru a evita amenzi usturătoare

Conform legislației în vigoare, toți șoferii sunt obligați să aibă asupra lor câteva documente în format original atunci când se află la volan. În caz contrar, ei riscă să primească amenzi foarte mari. Citiți în continuare care sunt actele pe care fiecare conducător auto trebuie să le aibă asupra sa. 

Potrivit noilor prevederi ale Codului Rutier 2024, șoferii au obligația să aibă asupra lor anumite documente în original atunci când se află la volan. Astfel, prezentarea unor copii ale acestor acte nu mai este suficientă. Conducătorii auto care nu respectă noile reguli riscă amenzi usturătoare.

(CITEȘTE ȘI: 500 de lei pentru românii care depun cererile. A fost stabilit și termenul limită pentru solicitarea ajutorului)

Toți șoferii trebuie să aibă asupra lor aceste acte în original când se află la volan

Conform Codului Rutier 2024, conducătorii auto sunt obligați să înmâneze polițiștilor care îi opresc în trafic următoarele documente în original:

  • actul de identitate;
  • permisul de conducere;
  • documentul de înmatriculare a vehiculului.

Amenzi mari pentru cei care nu respectă legislația

Din acest an, nu doar șoferii care nu au asupra lor documentele vor fi amendați, ci și cei care prezintă doar copii ale acestora. Potrivit legislației, nerespectarea acestei obligații poate atrage sancțiuni sub forma a 6-8 puncte de amendă.

Conform Codului Rutier, asigurarea obligatorie RCA poate fi prezentată sub formă de copie sau în format electronic. Amenda pentru nerespectarea acestei obligații este încadrată în clasa a III-a și poate ajunge la sume cuprinse între 990 de lei și 1.320 de lei.

În momentul în care opresc în trafic un conducător auto, polițiștii pot verifica rapid identitatea acestuia prin intermediul stației de comunicare, însă sunt și cazuri în care sistemul poate întâmpina dificultăți. Din acest motiv, prezentarea documentelor în original este extrem de importantă, asigurându-se astfel respectarea legii și evitarea consecințelor neplăcute pentru șoferi.

Obligații pe timpul sezonului rece

Potrivit legislației, șoferii au obligația ca pe timpul iernii să se asigure că dispun de toate elementele esențiale în portbagaj pentru a asigura o circulație în condiții de siguranță. Astfel, în afara anvelopelor de iarnă și dispozitivelor antiderapante, conducătorii auto trebuie să aibă în mașină și alte obiecte care să-i ajute să circule fără probleme pe drumurile acoperite de zăpadă sau polei. Mai exact, Codul Rutier stipulează clar că în sezonul rece toți șoferii sunt obligați să aibă în portbagaj un sac cu nisip și o lopată.

Un lucru mai puțin știut este faptul că pe timpul iernii conducătorii auto au obligația de a-și da jos zăpada de pe mașini, aceasta reprezentând un pericol în trafic. Cei care nu respectă această regulă riscă amenzi de până la 430 de lei.

(NU RATA: Ordinele UE vor schimba total România. Predicțiile specialiștilor pentru anul 2040 sunt total surprinzătoare)

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare