sursa foto:  infopinia.ro

Traian Băsescu, ieșire dură în plenul Parlamentului European: ‘Lunga listă de cedări și compromisuri excesive făcute în favoarea Rusiei de dragul afacerilor unor mari companii Europene, au finanțat armata cu care Putin amenință azi pacea unor state Europene’

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, europarlamentar PMP, a avut o intervenție dură în Plenul Parlamentului European pe tema situației de la frontiera Ucrainei.

Pretenția Kremlinului de a negocia cu NATO și SUA o nouă arhitectură de securitate în Europa, prin restabilirea zonelor de influență din timpul URSS, arată negarea de către Rusia a dreptului suveran al statelor independente de a-și decide singure sistemele de alianțe și modul de a-și asigura securitatea.
Lunga listă de cedări și compromisuri excesive făcute în favoarea Rusiei (vezi R.Moldova, Georgia, Estul Ucrainei, Nagorno Karabah, Crimeea) de dragul afacerilor unor mari companii Europene (Germania, Italia, Franța, Olanda sau Austria) dar și pentru aprovizionarea cu gaze în condiții preferențiale, au finanțat armata cu care Putin amenință azi pacea unor state Europene.
Altfel spus, atât de îndrăgitul ”business as usual” cu Rusia s-a făcut în detrimentul securității Ucrainei, dar și a Țărilor Baltice, a Poloniei și a României care suportă acum presiunea Armatei Ruse.
În aceste zile, SUA și Regatul Unit au reacționat rapid și masiv, consolidând militar Ucraina și Flancul Estic. NATO este singurul scut real pentru securitatea Europeană.
(Prezențele militare simbolice ale unor state din Uniune nu pot fi o garanție de securitate, iar ”autonomia strategică” a Uniunii Europene este astăzi doar o iluzie).
Cel puțin pentru moment, soluțiile pentru securitatea Europei sunt:
1. accelerarea procesului de dobândire a independenței energetice față de Rusia;
2. descurajarea militară și economică a Rusiei;
3. încetarea compromisurilor politice favorabile Rusiei”, a declarat Traian Băsescu în plenul Parlamentului European.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare