sursa foto:  fanatik.ro

Traian Băsescu cere intervenția României în conflictul dintre Rusia și Ucraina: ‘Să fim prezenți pe teren. Președintele Putin s-a obișnuit să ocupe teritorii ale unor state independente fără costuri pentru armata sa’

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, solicită intervenția România în conflictul dintre Rusia și Ucraina.

În Parlamentul European, Băsescu le-a cerut autorităților române să se implice prin acțiuni concrete, nu doar la nivel de comunicate.

Fostul șef de stat este de părere că situația de la frontiera Ucrainei este o amenințare la stabilitatea și securitatea regională și europeană, implicit o amenințare la adresa României.

Astfel, spune Traian Băsescu, România ar trebui să-i faciliteze Ucrainei „achiziția armamentului defensiv de care are nevoie pentru a descuraja eventuale intenții de agresiune militară și pentru a se putea apăra”.

Declarația făcută de Traian Băsescu:

28.04.2021-Intervenţie în Plenul Parlamentul European.
Tema dezbaterii: Ucraina – Federaţia Rusă. Situaţia de securitate a Ucrainei urmare a acţiunilor militare ale Federaţiei Ruse.

Situația la frontiera ucraineană reprezintă o amenințare atât la suveranitatea Ucrainei, cât și la stabilitatea și securitatea regională și europeană.

Trebuie să fim solidari cu Ucraina, nu doar la nivel comunicatelor, dar și prin acțiuni concrete: să fim prezenți pe teren la cel mai înalt nivel, să ne consolidăm coordonarea și comunicarea cu NATO.

Pentru a preveni declanșarea unui război la scară largă, situația din Donbass trebuie urgent stabilizată. Trebuie să revenim la aspectele legate de retragerea armelor grele, la accesul misiunii OSCE de monitorizare a încetării focului.

Nu ezit să spun că ar trebui să facilităm Ucrainei achiziția armamentului defensiv de care are nevoie pentru a descuraja eventuale intenții de agresiune militară și pentru a se putea apăra.

Președintele Putin s-a obișnuit să ocupe teritorii ale unor state independente fără costuri pentru armata sa. Așa a ocupat Nagorno Karabah, Crimeea, Aphazia, Osetia de Sud sau Transnistria.

Am însă convingerea că nu va mai invada Ucraina ca în 2014, dacă armata ucraineană ar avea o bună dotare defensivă, capabilă să producă pagube mari în eventualitatea unei agresiuni.

Ucraina trebuie să reziste presiunilor rusești de orice natură, inclusiv militare și să-și continue drumul pentru consolidarea instituțiilor democratice și a valodilor fundamentale, indiferent de opinia Federației Ruse.
Vremea imperiilor a trecut!”, a afirmat Traian Băsescu, în Parlamentul European.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare