Tulpina Delta, un real pericol pentru toată lumea. Andrei Baciu: ‘Vaccinurile existente oferă o protecție relativ mai mică decât cea pe care o oferă în fața variantei inițiale’

Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare împotriva COVID-19 (CNCAV), a declarat că vaccinurile existente împotriva COVID-19 au o eficiență mai slabă împotriva variantei Delta.

 

 

Andrei Baciu a oferit această informație comentând studiul din Israel care indică faptul că vaccinul Pfizer are o eficiență de sub 40% împotriva noii variante virale:

 

“Vaccinurile existente oferă o protecție relativ mai mică decât cea pe care o oferă în fața variantei inițiale. Cât de mică, încă sunt în desfășurare studii pentru a vedea foarte clar dacă este nevoie de ajustare a vaccinului pentru aceste tulpini.

Pe de altă parte a mai apărut un studiu, similar în Marea Britanie care vine cu date puțin diferite și diferența între cele două studii este dată de momentul în care au fost făcute, pentru că să nu uităm, Israelul este țara care a avut accesul la doze mari de vaccin, încă din prima etapă, spre deosebire de studiul care este similar în Marea Britanie. Acesta este făcut pe persoane care s-au vaccinat mai târziu, cu săptămâni sau luni mai târziu”, a declarat Andrei Baciu.

Acesta a precizat că există din punct de vedere soluții pentru a spori eficiența vaccinurilor împotriva variantei Delta:

“Posibilitatea de a adapta, nevoia de a adapta vaccinurile existente pentru tulpini noi, pentru care vaccinurile actuale nu sunt foarte eficeinte. Tehnologic noi putem să facem acest lucru. De asta, Comisia Europeană a semnat acest contract de 1,8 miliarde de doze pentru 2022-2023, în ideea în care dacă se va ajunge la această situație în care e nevoie de a treia doză, fie pentru o tulpină pentru care vaccinurile actuale nu au eficiență mare, fie pentru a prelungi ca doză de boost imunitatea pe care o avem ca urmare a dozelor inițiale. Dacă se constată acest lucru există soluții, există toate pregătirile necesare, toate lucrurile sunt în desfășurare”, a mai spus Andrei Baciu, conform b1tv.ro.

Vezi și:

Intrarea în restaurante, hoteluri sau mall-uri se va face doar cu dovada vaccinării? Andrei Baciu: ‘Sunt chestiuni importante pentru viața fiecăruia dintre noi

Andrei Baciu arată cu degetul spre cei care călătoresc pentru apariția valului patru în România: ‘E vară, oamenii călătoresc foarte mult și te întâlnești cu oameni cu care nu te-ai întâlni în mod normal’

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare