sursa foto:  antena3.ro

UDMR, mesaj tranșant pentru USR PLUS, dacă revin la guvernare: ‘Cu refacerea competenței DNA nu vom fi de acord. Putem discuta alte soluții pe desființarea SIIJ’

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Csoma Botond, a precizat că ”Trebuie să avem un sistem de checks & balances în Justiție. Raportul CSM arată că foarte mulți judecători nu au fost independenți. (…)Putem discuta alte soluții pe desființarea SIIJ”.

 

Din cauza abuzurilor sistemice, n-am vrut să ne întoarcem la situația anterioară. Vrem desființarea SIIJ, dar nu în varianta USR PLUS. Am propus ca dosarele de la SIIJ să meargă la Parchetul General. (…) Așa am putea avea judecători independenți. Stelian Ion a avut aceeași retorică de anul trecut.

Cred că domnul Stelian Ion a avut o abordare eminamente politică. A avut un slogan și a spus că toată independența Justiției depinde de desființarea SIIJ. Ceea ce este fals după părerea mea.

Nu numai după părerea mea ci și potrivit părerii multor colegi din UDMR. Această idee este falsă. Ministrul Stelian Ion nu a avut un dialog constructiv cu magistrații. Stelian Ion a vorbit în niște termeni de Inspecția Judiciară încât eu n-am crezut că un ministru al Justiției poate să spună asemenea chestiuni.

Parcă Inspecția Judiciară ar fi o bandă de hoți sau o adunătură de corupți. Așa vorbea ministrul Justiției de multe ori de Inspecția Judiciară care a făcut acel raport în 2019. (…) Stelian Ion nu a vrut să se ocupe de alte reforme din Justiție. (…) Am avut un dialog al surzilor, n-am făcut niciun pas înainte. Noi nu susținem că deținem adevărul absolut dar nimeni n-a venit cu o propunere mai bună decât a noastră. (…) Din acest motiv noi am propus prin acel amendament ca aceste dosare să meargă la Parchetul General. Pentru că nu dorim ca acele abuzuri să se repete. Cred că am avut o poziție principială. Când i-am spus și i-am amintit aceste chestiuni semnalate în raportul Inspecției parcă nici nu vrea să audă aceste argumente”, a declarat Csoma Botond.

Nu știu de ce nu au încredere în Parchetul General. Trebuie să avem un sistem de checks & balances în Justiție. Raportul CSM arată că foarte mulți judecători nu au fost independenți. Cu refacerea competenței DNA nu vom fi de acord. Putem discuta alte soluții pe desființarea SIIJ. (…) PNL a fost la început aproape de poziția USR PLUS.

Apoi liberalii au fost de acord cu ce a susținut UDMR. Liberalii sunt împărțiți în privința desființării SIIJ (…) SIIJ n-a avut o activitate bună, e criticabilă. Au fost unii interesați ca SIIJ să nu funcționeze. SIIJ trebuia să facă mai mult ca să fie eficientă. Noi nu vrem ca magistrații corupți să nu fie anchetați. Noi nu vrem ca magistrații să fie supuși unor presiuni. Nu cred că marea corupție din România este în magistratură.

Stelian Ion spunea că lupta anticorupție depindea de desființarea SIIJ. Ce spunea Stelian Ion este o prostie. Marii corupți nu sunt din rândul magistraților. Ce spunea Stelian Ion nu corespunde realității. (…) Raportul Inspecției Judiciare arată că foarte mulți magistrați au fost anchetați dar dosarele n-au fost trimise în instanță. N-ar trebui să ajungem din nou la acest sistem de presiune”, a spus liderul UDMR, conform AlephNews.ro.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare