sursa foto:  Facebook

ULTIMA ORĂ! Acțiunile Raiffaisen Bank s-au prăbușit în toată lumea! Giagantul austriac plănuia, în secret, o afacere cu Rusia, dar planul a fost dejucat în ultimul moment!

Acțiunile gigantului bancar Raiffeisen au scăzut cu peste 15% după anunțul că Statele Unite ale Americi fac presiuni asupra Raiffeisen Bank Internațional din Austria, pentru a renunța la planurile de a cumpăra o participație industrială de 1,5 miliarde de euro a unui magnat rus.

După ce s-a aflat de posibila intervenție a Washingtonului, acțiunile Raiffeisen au scăzut ieri cu până la 15,4%, de la 19,43 euro/acțiune la 16,45 euro/acțiune. La prețul actual de tranzacționare de 17,8 euro/acțiune, Raiffeisen are o capitalizare de piață de 5,85 miliarde de euro. Una dintre cele mai mari tranzacții occidentale în Rusia de la începutul războiului din Ucraina riscă să pice din cauza intervenției SUA. Pe de altă parte, se acumulează și mai multă presiune asupra grupului austriac care gestionează plăți internaționale de miliarde de euro pentru ruși.

Raiffeisen cumpără participația la Strabag, cu sediul la Viena, de la o companie pe care grupul de construcții a identificat-o ca fiind controlată de Oleg Deripaska. Banca a prezentat tranzacția, care este direcționată prin Rusia, ca pe un mijloc de a debloca o parte din miliardele de euro blocate în Rusia și de a slăbi potențial legăturile sale. Vestea din decembrie a provocat o creștere a acțiunilor băncii, care a fost puternic afectată din cauza legăturilor sale cu Rusia.

Vezi și: Nebunie la Banca Transilvania. Peste 10.000 de români au făcut trecerea de la alte unități bancare în ultimele două luni

Îngrijorare cu privire la tranzacția efectuată de Raiffeisen

În cadrul unor întâlniri cu banca și cu autoritățile austriece, oficialii de rang înalt ai Trezoreriei Statelor Unite ale Americii și-au subliniat îngrijorarea cu privire la această tranzacție. Aceștia au subliniat că Deripaska se află pe lista celor sancționați. Oficialii guvernamentali americani, care cred că Deripaska va beneficia de pe urma vânzării, au cerut băncii să ofere detalii despre persoanele și companiile implicate în acest aranjament.

Raiffeisen își asumă un mare risc în cazul în care va merge mai departe și se va dovedi că afacerea încalcă sancțiunile americane, Washingtonul putând astfel să impună penalități băncii. Un purtător de cuvânt al băncii a declarat că aceasta „a verificat cu diligenţă conformitatea tranzacţiei Strabag cu toate sancţiunile aplicabile, înainte de semnare” şi că în ultimele săptămâni „a informat toate autorităţile relevante, inclusiv Trezoreria SUA şi OFAC (Oficiul pentru controlul activelor străine)”, arată ZF

Citește și: CEC Bank a dat lovitura în 2023! Instituția bancară a înregistrat un profit net estimat de 515,8 milioane lei

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare