sursa foto:  radioresita.ro

Ultimă oră! Laura Codruța Kovesi dă lovitura!

Informații de ultimă oră! Fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, dă lovitura.

Kovesi rămâne singură în cursa pentru funcția de procuror-șef european, după ce procurorul francez Jean-Francois Bohnert va fi numit la șefia Parchetului financiar european, post pentru care a fost audiat joi, 11 iulie.

Jean-Francois Bohnert este practic retras din cursă de Franța. Emmanuel Macron l-a favorizat pentru șefia Parchetului Național Financiar, lăsând teoretic calea liberă pentru Laura Codruța Kovesi, scrie rfi.ro.

Bohnert si Kovesi erau cei doi candidați pentru șefia Parchetului European, cei doi având fiecare susținerea unei instituții europene (Parlament European si Consiliu).

Negocierile din primăvară nu au putut produce un acord, cele două instituții au convenit să se reunească din nou în toamna acestui an.

Acum, teoretic, problema se simplifică pentru Kovesi (favorizată de Parlament), întrucât rămâne singură în cursă.

Dar procedurile interne ale Consiliului sunt ceva mai complicate decât cele ale Parlamentului European. Serviciul juridic al instituției poate fi cel care obligă statele membre să introducă în cursă un alt candidat.

Acela va trebui audiat de o echipă de specialiști, înainte ca statele membre să treacă la votul politic.

In primăvară, acest vot politic îl favorizase pe procurorul francez Jean-Francois Bohnert. Franța este așteptată ca în zilele viitoare să exprime o susținere publică pentru Kovesi.

Vezi și

EXCLUSIV Ludovic Orban desființează ideea ‘Rareș Bogdan-premier’: ‘Subsemnatul’

EXCLUSIV Șoc total! ÎCCJ anunță că decizia CCR privind nelegalitatea completurilor de 3 judecători nu schimbă cu nimic situația actuală

Cutremur la ANAF! Guvernul a dat undă verde: Se desființează

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare