Un polițist îi cere demisia șefului Poliției Române, după ce un bătrân a fost omorât de polițiști, la Pitești: ‘Să îi spună cineva’

Comisarul-șef Cristian Ghica, șeful Poliției Centrul Vechi, îi solicită șefului Poliției Române, chestorul Eduard Mirițescu, să-și dea demisia de onoare.

Solicitarea lui Ghica vine în contextul în care un bătrân a fost omorât de polițiști, la Pitești.

„Mi-am dat toată silința să nu discut despre cazul Pitești, dar…

Sunt perfect de acord, situația este inacceptabilă, a murit un om și e normal ca cineva să răspundă. Este normal ca intervenția Poliției să fie supusă atenției publice, este normal ca instituția să facă obiectul unor verificări, începând cu cele impuse de lege și continuând cu cele morale.
Și mai normal era ca domnul Mirițescu să adopte o poziție publică, eventual să își dea demisia de onoare. Sa îi spună cineva că este șeful Poliției Române și nu poate să ignore absolut tot ce se întâmplă în ograda sa.

Dacă în videoconferințe s-ar discuta cazuri punctuale și s-ar îndrepta ceea ce s-a greșit, am avea în fiecare zi o Poliție mai bună.

Dar videoconferințele naționale sunt doar scena în care unii își arată obediența certându-mă pe mine pentru poziția pe care am înțeles să o adopt în raport cu o conducere pe care ei o apreciază ca fiind apogeul competenței.

Dincolo de preșurile murdare, toaletarea pomilor din curțile IPJ-urilor, haideți domnilor să schimbăm lucrurile.
Postez aici ceea ce Poliția Română predă agenților de Ordine Publică atât în școli cât și la cursurile de pregătire. O să vedeți la minutul 1:20 că polițistul de la Pitești a respectat ceea ce l-am învățat să facă. Sunt o grămadă de filmulețe care prezintă procedura care a dus la reținerea unui polițist. Reiau ceea ce am spus de la inceput: poate că modul de acțiune trebuia adaptat, poate forța aplicata putea fi dozată, poate…, poate…

Dar dacă nu se va schimba nimic, mâine se poate repeta scenariul. Așa cum se vor/pot repeta scenariile Caracal, Onești, Arad, etc.

Uitați-vă la minutul 1:20 și vă rog să vă gândiți, macar pentru o secundă, dacă nu era mai bine ca șeful Poliției Române să fie ciobanul de la Arad. Poate avea demnitatea de a pleca…”, spune Ghica.

Primele concluzii: Moartea a fost violentă, survenită în urma unui politraumatism

Medicul-șef Dan Manu, cel care a prezentat rezultatele autopsiei, a afirmat, duminică, că moartea bărbatului a fost una violentă.

Duminică, doi poliţişti au fost reţinuţi, pentru intervenţia în cazul bărbatului care a decedat în timp ce era evacuat de poliţişti de pe o terasă din municipiul Piteşti, unde avusese loc un incendiu, a anunţat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, Marius Ştefan.

Prin ordonanţele procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, astăzi s-a dispus reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a doi suspecţi, ambii agenţi de poliţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de purtare abuzivă şi loviri sau vătămări cauzatoare de moarte”, a spus Marius Ştefan.

Ștefan a precizat că, în urma necropsiei, s-a schimbat încadrarea juridică din ucidere din culpă în lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte, pentru care legea prevede închisoarea de la 6 la 12 ani.

La audieri, cei doi au încercat să ofere variante, ţine de exercitarea dreptului la apărare. Au fost analizate imaginile, declaraţiile martorilor şi raportul de necropsie în ceea ce priveşte natura şi modul de dispunere a leziunilor”, a mai spus prim-procurorul.

Moartea bărbatului care a decedat în timp ce era evacuat de poliţişti de pe o terasă din municipiul Piteşti a fost una violentă, survenită în urma unui politraumatism, iar cauza imediată de deces a fost asfixia mecanică, a declarat, duminică, medicul şef Dan Manu, care a prezentat rezultatele autopsiei.

Dorim să prezentăm rezultatele preliminare ale autopsiei. (…) Am constatat că moartea a fost violentă, survenită în urma unui politraumatism, iar cauza imediată de deces a fost asfixia mecanică, iar ca mecanism generator a fost comprimarea părţilor moi ale gâtului şi ale toracelui”, a spus Dan Manu, conform Agerpres.

În urma evenimentului de vineri, în cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă şi ucidere din culpă, iar cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş.

Un bărbat a intrat în stop cardio-respirator şi a decedat, vineri, în timp ce era evacuat de poliţişti de pe o terasă din municipiul Piteşti, unde izbucnise un incendiu.

Vezi și EXCLUSIV ‘Epoleții’ din jurul lui Vlad Voiculescu! Conexiuni la vârful Ministerului de Interne

Bode: „Eu le-am cerut să intervină cu calm”

Cunosc această situație. Am primit două vești, o veste care m-a bucurat și una care m-a întristat. Vestea care m-a bucurat este că azi am salvat viața a doi oameni. Azi un bărbat cu un minor în brațe a amenințat că se aruncă de la etajul opt. Am reușit prin dialog să îl determinăm să renunțe la acest gest. Și el și copilul de patru ani sunt în siguranță datorită profesionalsmului. Am primit și o veste care m-a întristat, tragedia de la Pitești.

Când moare un om în timpul unei intevenții ISU, poliție, jandarmerie, este cu adevărat o tragedie. Știu ce s-a întâmplat acolo, în timp ce interveneau la un incendiu, polițiștii au încercat să încătușeze un bărbat de 63 de ani aflat sub influența băuturilor alcoolice care refuza să părăsească locația și devenise recalcitrant.

Din păcate, bărbatul a intrat în stop cardio respirator și, din pacate, a decedat. Ancheta a fost preluată de un procuror și sunt convins că se va face urgent lumină în acest caz, cine este vinovat de moartea acestui om indiferent cum s-a comporat el. Eu le-am cerut să intervină cu calm”, a afirmat ministrul de Interne, Lucian Bode, vinerea trecută.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare