sursa foto:  secundatv.ro

USR vrea majorarea plafonului cheltuielilor lunare cu amortizarea pentru vehiculele electrice la 2.500 lei/lună

Doi parlamentari ai Uniunii Salvați România (USR) au depus o iniţiativă legislativă care prevede majorarea sumei lunare pentru amortizarea vehiculelor electrice, de la 1.500 lei la 2.500 lei. 

Conform unui comunicat USR, iniţiativa deputatei Pollyanna Hangan şi a senatorului Cristian Bordei susţine firmele care au investit în protejarea mediului şi au achiziţionat automobile electrice.

„Iniţiativa urmăreşte modificarea Codului fiscal şi majorarea sumei lunare ce reprezintă cheltuielile cu amortizarea, de la 1.500 de lei/lună, aşa cum este stabilit în momentul de faţă, la 2.500 de lei/lună pentru vehiculele electrice. Conform actualelor prevederi din Codul fiscal, posesorii de autovehicule electrice nu au posibilitatea de a deduce cheltuielile cu combustibilul lunar, iar pentru a crea un cadru legal echilibrat şi just, este necesar ca plafonul cheltuielilor lunare cu amortizarea unui autovehicul electric să fie majorat”, transmite sursa citată.

Cristian Bordei, membru al Comisiei pentru energie din Senat, subliniază că posesorii de automobile electrice trebuie să aibă aceleaşi drepturi şi datorii faţă de stat precum posesorii de maşini clasice, cu motoare cu ardere internă.

Posesorii de maşini pe motorină/benzină au dreptul să deducă lunar cheltuielile cu combustibilul, piesele de schimb, RCA, TVA, în schimb cei care deţin autovehicule electrice nu beneficiază în totalitate de aceleaşi drepturi, ceea ce este o inechitate. Deducerea cheltuielilor cu combustibilul pentru vehiculele pe motorină/benzină nu se aplică în cazul vehiculelor electrice, drept pentru care este necesar ca plafonul cheltuielilor lunare cu amortizarea unui autovehicul electric să fie majorat„, a precizat senatorul USR.

Pollyanna Hangan, membră a Comisiei economice, transmite că România trebuie să facă mai mult pentru stimularea achiziţiilor de maşini electrice, pentru a atinge obiectivele stabilite prin Pactul ecologic european şi transformarea Europei într-un continent neutru din punct de vedere al amprentei de carbon până în anul 2050.

Măsura propusă este încă un pas pentru atingerea scopului propus de Ministerul Mediului privind programul de stimulare a achiziţiei de vehicule electrice destinat companiilor, astfel încât România sa îşi atingă obiectivele privind nivelul emisiilor stabilite prin Pactul ecologic european”, a spus aceasta, conform agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare