sursa foto:  transporturiromania.ro

Utilizatorii de servicii financiare vin cu noi propuneri pentru polițele RCA: ‘Toți cei care nu au înregistrat daune să beneficieze de o reducere de până la 50% a tarifului de referință’

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) susţine principiul limitării preţului contractelor polițelor RCA.

 

AURSF consideră că mecanismul din proiectul de Hotărâre de Guvern nu reprezintă o rezolvare optimă a problemei şi propune ca limitarea să nu poată depăşi tarifele de referinţă.

 

”Tarifele de prima practicate de asigurători la 1 martie 2022 nu sunt transparente”

În contextul situaţiei intervenite prin retragerea autorizaţiei de funcţionare a Euroins, liderul de piaţă din zona asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) susţine principiul limitării preţului contractelor RCA, pentru a preîntâmpina explozia acestora până la niveluri care să le facă inaccesibile consumatorilor. Falimentul anterior de pe această piaţă, cel al societăţii City Insurance, liderul de piaţă de la acea vreme, a generat o creştere masivă de preţuri ale contractelor RCA, iar consumatorii nu mai pot digera o nouă evoluţie similară şi de această dată.

Deşi susţinem principiul limitării preţului contractelor RCA, credem că mecanismul propus prin HG pus în dezbatere publică de către Ministerul Finanţelor nu reprezintă o rezolvare optimă a problemei, pentru că tarifele de prima practicate de asigurători la 1 martie 2022 nu sunt transparente şi nu pot fi verificate de consumatori, pentru a putea fi siguri că limitarea este respectată în mod efectiv„, susţin reprezentanţii AURSF, informează agerpres.ro.

”Reducere de până la 50% a tarifului de referinţă”

În acest context, AURSF propune ca limitarea să nu poată depăşi tarifele de referinţă, care pot fi verificate oricând de orice persoană interesată.

Evident, la aceste tarife, trebuie să se aplice în continuare sistemul de bonus-malus existent, astfel încât toţi cei care nu au înregistrat daune să beneficieze de o reducere de până la 50% a tarifului de referinţă„, se menţionează în comunicat.

În plus, AURSF solicită ca amenzile aplicate pentru nerespectarea actului normativ propus în consultare publică să fie mult mai mari decât cele propuse, pentru a descuraja neaplicarea limitării preţului contractelor RCA.

AURSF îşi exprimă totala disponibilitate ca, în perioada limitării preţurilor contractelor RCA, să colaboreze cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cu toţi ceilalţi stakeholderi – asigurători, unităţi reparatoare, brokeri de asigurări etc., dar şi cu mediul politic, să analizeze disfuncţionalităţile pieţei şi să propună soluţii pentru ca o asemenea situaţie să nu se mai repete pe viitor„, a declarat Alin Iacob, preşedintele AURSF.

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare este o asociaţie legal constituită, înfiinţată în 2013, care reprezintă interesele utilizatorilor de servicii financiare. De asemenea, AURSF este o organizaţie profund implicată în toate dezbaterile publice (parlamentare, de la Ministerul Finanţelor Publice, de la Autoritatea de Supraveghere Financiară etc) care vizează problematica serviciilor financiare şi impactul politicilor din domeniu asupra consumatorilor.

Preşedintele AURSF este membru, din anul 2016, al Board-ului Better Finance, Federaţia Europeană a Investitorilor şi Utilizatorilor de Servicii Financiare.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare