sursa foto:  paginademedia.ro

Veste bună! Se fac noi plăți către fermierii români. Când vor intra banii în conturi

Vești bune! Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a anunțat că fermierii români își vor primi toate sumele de bani la timp, iar plățile vor fi realizate până la Crăciun.

”Conform legii, toate ajutoarele de minimis trebuie plătite până la data de 31 decembrie și cu siguranță acestea vor fi plătite. De exemplu, programul de susținere a producției de legume în spații protejate are alocat un plafon de 150 milioane lei. Până în data de 2 decembrie, fermierii au fost nevoiți să facă dovada comercializării. De asemenea, echipe mixte din cadrul APIA și DAJ au efectuat controale la fața locului; astăzi mai erau doar trei județe care mai aveau de introdus anumite rapoarte de control. În cel mai scurt timp vom începe și autorizarea la plată.

De asemenea, am avut un alt ajutor de minimis pentru plantele aromatice; acestea au fost autorizate la plate, dar au fost destul de puține cereri – 88. Am avut schema de ajutor de stat pentru susținerea activităților în sectorul bovin în anul 2021; am avut 93.593 de cereri cu o alocare financiară de peste 225 milioane de lei. Și aceste ajutoare au fost achitate.

În această perioadă se fac autorizările la plată și la ultimul minimis care a fost dat anul acesta, cel pentru albine. A fost o perioadă destul de scurtă pentru depunerea cererilor, tocmai pentru a ne încadra cu plățile până la 31 decembrie. Au fost peste 17.000 de cereri, iar săptămâna viitoare se vor face și aceste plăți.

Așteptăm Hotărârea de Guvern și pentru acciza la motorină; anul acesta se va plăti inclusiv pentru trimestrul III. În ultima rectificare bugetară au fost asigurate aceste fonduri de către Guvern prin Ministerul Agriculturii, iar aceste sume vor fi autorizate la plată. Luna decembrie va fi o lună plină din punct de vedere al autorizărilor la plată și îi asigur pe fermieri că toate ajutoarele vor fi achitate de către APIA. Eu mi-am propus ca până de Crăciun, toată lumea să aibă banii în cont”, a precizat directorul APIA, Adrian Pintea, informează AGRO TV.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare