sursa foto:  Getty Images

Vești bune de la Guvern pentru mii de persoane: De luna viitoare se mărește acest tip de alocație

Potrivit unui proiect de lege promulgat prin decret prezidenția, alocația de hrană a celor aflați în centrele rezidențiale de asistență socială va crește de la 1 iunie la 22 de lei pe zi.

Proiectul de lege, care va modifica art. 129 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, prevede că alocația de hrană pentru copiii din serviciile de zi publice, pentru copiii și tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecție socială, pentru copiii aflați în case de tip familial și pentru mamele protejate din centrele maternale să fie de 22 lei.

Acest cuantum va fi aplicat și copiilor din creșe și alte unități de educație timpurie.

Cuantumul alocației de hrană ar urma să fie actualizat anual de către Guvern printr-o hotărâre.

De asemenea, nivelul minim al alocației zilnice de hrană pentru consumurile colective din unitățile publice și private de asistență socială destinate persoanelor adulte, a celor cu dizabilități sau vârstnicilor va fi tot de 22 lei. Aceste sume vor putea fi majorate de consiliile județene, locale, la propunerea direcțiilor generale de asistență socială.

Totodată, proiectul de lege mai prevede că furnizorii de servicii sociale vor trebui să asigure copiilor și tinerilor asupra cărora s-a stabilit o măsură de protecție specială și pentru mamele protejate în centrele maternale sprijin pentru integrare socială, condiții adecvate de locuit, cheltuieli de întreținere – încălzire, apă caldă, energie electrică, pe lângă hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, transport, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucări, materiale cultural-sportive sau sume de bani pentru nevoi personale, ce sunt deja prevăzute de Legea 272.

Recent, a fost oficializată și majorarea, începând cu 1 iunie, a alocației de hrană pentru pacienții internați, de la 11 lei la 22 lei/zi, măsură ce se află și pe lista Guvernului în programul „Sprijin pentru România”, la fel ca și cea din proiectul referitor la hrana din centrele rezidențiale.

Atenție! Proiectul de lege nu aplică momentan. El trebuie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare, informează avocatnet.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare