pexels karolina grabowska 4386152

sursa foto:  pexels.com

Vești bune din partea Uniunii Europene- Va fi introdus un nou card valabil la nivelul Uniunii

Uniunea Europeană vine cu vești bune! Joi s-a decis introducerea unui card de dizabilitate standardizat la nivelul Uniunii.

Astfel, se va recunoaște statutul persoanelor cu dizabilități pe întreg teritoriul Uniunii Europene

 

Ce beneficii vor avea persoanele cu dizabilități

Joi, negociatori ai Parlamentului European şi statelor membre ale Uniunii Europene au convenit pentru introducerea unui card de dizabilitate standardizat la nivelul Uniunii.

Astfel, persoanei cu dizabilități i se va  acorda  acces egal la condiţii speciale şi tratament preferenţial la servicii publice şi private, cum ar fi acces la parcare sau tarife de intrare reduse, notează ziare.com

Mai exact, aceștia vor avea gratuit accesul  la transport, evenimente culturale, muzee, centre de petrecere a timpului liber şi sportive, sau parcuri de distracţii.

Citește și: Toți românii cu datorii la bănci trebuie să știe asta! Apare o nouă taxă, care le-ar putea face viața și mai grea!

Acordul a fost confirmat

Preşedintele Comisiei de Muncă şi Afaceri Sociale din Parlamentul European, eurodeputatul român Dragoş Pîslaru, a confirmat acordul.

Acum urmează  să aprobat de PE şi statele membre, ceea ce, în majoritatea cazurilor, este doar o formalitate.

Cum va fi emis cardul

Potrivit statelor Uniunii Europene, cardul va fi emis  în mod gratuit în formă fizică şi digitală de către autorităţile naţionale.

Dar, de reținut este faptul că pentru pierderea sau deteriorarea cardului va fi percepută o taxă.

Mai mult, statele membre pot percepe de asemenea taxe pentru un permis de parcare care este recunoscut pe întreg teritoriul UE.

Permis de parcare european

În luna septembrie, Comisia Europeană a publicat o propunere privind carduri de identitate uniforme. Atunci, s-a spus că actualul permis de par

care european pentru persoanele cu dizabilităţi ar trebui recunoscut în toate statele UE, însă nu a fost cazul întotdeauna. Diferenţele de format, design şi utilizare a cărţilor de identitate au făcut şi mai dificilă situaţia, potrivit ziare.com

Citește și: Anunțul ministrului Muncii! Impozit zero pentru români! Cine sunt cei care vor avea parte de acest beneficiu

Valabilitatea cardului

Eurodeputata Katrin Langensiepen (Verzii) a spus că, deşi cardul este destinat doar pentru şederi scurte de maximum trei luni, el le va oferi avantaje multor persoane.

‘Din nefericire, persoanele cu dizabilităţi vor trebui să aştepte un timp până când vor putea să folosească avantajele cardului european de dizabilitate’, a spus ea.

Perioada de implementare a directivei este de 30 de luni, iar primele astfel de carduri ar putea fi emise după alte 12 luni.

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare