sursa foto:  bugetul.ro, Pexels

Toți românii cu datorii la bănci trebuie să știe asta! Apare o nouă taxă, care le-ar putea face viața și mai grea!

O mare masă de români se plâng de faptul că nu mai știu în ce mod să facă rost de bani să își achite creditele la bănci, în condițiile în care ratele lunare s-au majorat pe fondul scumpirii dobânzilor. Din cauza noii taxe impuse de stat, băncile vor avea parte de un profit mai mic.

Taxa impusă de guvern va goli simțitor finanțele băncilor. De exemplu, CEO-ul BRD, a declarat într-o conferență de presă că banca estimează că va plăti statului în 2024 între 100 și 120 milioane de lei. Potrivit BRD, noua taxă pe bănci este o taxă adițională, complementară impozitului pe profit, aplicându-se la cifra de afaceri.

„În această etapă am făcut o estimare. Noua taxă pe bănci este o taxă adițională, complementară impozitului pe profit. Această nouă taxă se aplică la cifra de afaceri. Definiția cifrei de afaceri în Codul fiscal este în principiu suma veniturilor brute. Aceasta înseamnă că baza taxei este mai mare decât venitul net bancar. Estimarea noastră pentru aceasta nouă taxă pentru BRD în 2024 se situează într-un interval cuprins între 100 și 120 milioane lei, depinzând de nivelul activității comerciale”, a precizat oficialul băncii.

Citește și: Lovitură pe piața bancară! Banca Transilvania cumpără OTP Bank România. Cum vor fi afectați sute de mii de români!

Calculele băncii arată un 2023 cu rezultate foarte bune

BRD arată că a obținut o performanță remarcabilă, atât în ceea ce privește activitatea comercială, cât și rezultatele financiare. Portofoliul de credite al băncii a crescut cu aproape 13% față de sfârșitul anului 2022, atingând un volum record de 7,7 miliarde de lei de credite noi acordate persoanelor fizice, 1 din 7 credite în sold la nivelul pieței la sfârșitul anului 2023 fiind acordat de BRD.

”În același timp, am sprijinit activ companiile în demersurile lor, oferindu-le finanțarea necesară pentru a se dezvolta, crea locuri de muncă sau inova, contribuind la performanța economică generală. Catalizator remarcabil al creșterii, împrumuturile acordate companiilor au avansat cu 23%, evoluție bazată atât pe contribuția puternică a segmentului IMM, cât și pe cea a clienților companii mari. În plus, am continuat să progresăm în direcția obiectivului strategic de finanțare sustenabilă de 1 miliard de euro până la sfârșitul anului 2025, adaugând în 2023 volume de 2,3 miliarde lei. Cu o sumă cumulată de 800 milioane euro finanțări sustenabile, ne așteptăm să atingem în avans acest obiectiv”, a transmis oficialul BRD

CEO-ul BRD Groupe Societe Generale a mai precizat că îmbunătățirea experienței digitale a clienților rămâne o prioritate pe agenda noastră. Oferta digitală a BRD a fost extinsă cu produse de investiții accesibile 100% online, având în acest moment peste 1,4 milioane de utilizatori ai aplicației mobile YouBRD, în creștere cu 33% fata de 2022. Potrivit acesteia, toate acestea s-au tradus printr-o performanță financiară solidă, cu un profit net în creștere cu 24% si ROE de 21%, demonstrând soliditatea și reziliența modelului de business.

Vezi și: Băncile care au dispărut din România! Care au fost cele mai importante prăbușiri bancare de după Revoluție

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare