sursa foto:  facebook

Vești bune! Inflaţia din zona euro a încetinit semnificativ în martie, la 6,9%

Potrivit datelor preliminare publicate vineri de biroul european de statistică Eurostat, scăderea prețurilor energiei a făcut ca inflaţia din zona euro să încetinească semnificativ în lunamartie, de la 8,5% la 6,9%.

 

Principalul motiv pentru această scădere cu 1,6 puncte procentuale a fost scăderea costurilor energiei.

Cu toate acestea, există alte componente ale coşului de inflaţie care rămân încăpăţânat de ridicate. Preţurile alimentelor au contribuit cel mai mult la inflaţia generală din martie.

Inflaţia de bază, care exclude preţurile volatile la energie, alimente, alcool şi tutun, a urcat uşor faţă de luna precedentă. A atins un record istoric de 5,7% în martie, de la 5,6% în februarie.

Aceste cifre nu oferă dovezi suficient de puternice că Banca Centrală Europeană ar putea lua în considerare întreruperea ciclului său de majorare a dobânzilor, care a început în iulie.

”Decidenţii BCE nu vor afla prea multe despre încetinirea inflaţiei generale în martie şi vor fi mai îngrijoraţi că inflaţia de bază a atins un nou record”, a declarat Jack Allen-Reynolds, economist şef adjunct al zonei euro la Capital Economics, într-o notă vineri.

El a adăugat că este probabil că BCE va continua să majoreze dobânzile, în ciuda încetinirii inflaţiei general, scrie news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare