sursa foto:  dcbusiness.ro

Vești bune pentru românii din diaspora! Plata acestei taxe ar putea fi eliminată în anumite situații

Vești importante! Potrivit unui proiect legislativ, românii fără posibilități financiare, aflați în străinătate, care au nevoie de un pașaport pentru a se angaja, ar putea fi scutiți de plata taxei consulare pentru eliberarea documentului.

 

În esență, proiectul legislativ de la Senat vizează modificarea Legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Prima dintre schimbări stabilește scutirea de la plata taxei consulare pentru eliberarea unui pașaport simplu electronic a unor categorii de români aflați în străinătate. În prezent, această taxă are valoarea de 59 de euro.

Mai exact, așa cum scrie în proiect, „[p]entru cererile de eliberare a paşapoartelor depuse în străinătate (…), paşapoartele simple electronice se eliberează titularului sau reprezentantului legal fără să achite contravaloarea acestora, cu condiţia ca cetăţeanul în cauză să solicite în scris scutirea de la plata contravalorii paşaportului și să facă dovada că nu deţine suma aferentă achitării taxelor”.

Consulatele vor putea acorda scutirea de la plata contravalorii paşaportului numai dacă persoanele amintite vor îndeplini cumulativ următoarele condiţii:

  • legislaţia din statul de reşedinţă prevede necesitatea deţinerii unui paşaport în vederea obţinerii unui loc de muncă;
  • cetăţeanul declară pe proprie răspundere în faţa personalului din secţiile consulare că nu poate achita contravaloarea paşaportului;
  • cetăţeanul declară pe proprie răspundere în faţa personalului din secţiile consulare că este în căutarea unui loc de muncă.

Suplimentar, proiectul mai prevede și adăugarea unui nou mod de plată a taxei consulare pentru eliberarea pașaportului. Este vorba, mai exact, de plata online a taxei. Acum, cei interesați pot plăti taxa doar la sediul secţiei consulare, fie cu cardul, fie cu bani gheață.

Propunerea vine în sprijinul celor care sunt în străinătate și ale căror acte de identitate au expirat, iar ei au nevoie de acte noi pentru a lucra în țara în care se află, dar nu-și permit nici plata taxei consulare și nici întoarcerea în țară pentru preschimbarea documentelor de identitate, conform avocatnet.ro.

Atenție! Proiectul trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare