sursa foto:  click.ro

Vești extrem de bune pentru tinerii români! Vor putea obține fonduri de până la 100.000 de euro

Vești bune! Potrivit Regulamentului Uniunii Europene 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului, sprijinul financiar pentru tinerii fermieri în viitorul exercițiu financiar 2023-2027 ar putea fi majorat la 100.000 euro/fermă.

”Tinerii fermieri în special trebuie să își modernizeze fermele pentru ca acestea să devină viabile pe termen lung. Cu toate acestea, ei se confruntă cu o cifră de afaceri scăzută în primii ani de activitate. Prin urmare, este important ca statele membre să faciliteze intervențiile investiționale întreprinse de tinerii fermieri și să acorde prioritate acestor intervenții. În acest scop ar trebui să li se permită statelor membre să prevadă în planurile lor strategice PAC rate de sprijin mai ridicate și alte condiții preferențiale pentru investițiile direcționate către exploatațiile tinerilor fermieri. Ar trebui, de asemenea, să li se permită statelor membre să acorde un sprijin sporit pentru investiții fermelor mici”, precizează documentul UE.

Astfel, pentru a veni în sprijinul tinerilor fermieri, statele membre vor putea majora sprijinul financiar acordat prin intervenția de instalare a tinerilor fermieri la 100.000 euro/fermă.

”Cuantumul maxim al ajutorului acordat pentru instalarea tinerilor fermieri și pentru întreprinderile rurale nou-înființate ar trebui să fie majorat până la 100.000 EUR, acest cuantum putând fi accesat și prin intermediul ajutorului acordat sub forma instrumentelor financiare sau în combinație cu acesta”, se mai arată în regulament.

”(1)   Statele membre pot acorda sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri și pentru înființarea de întreprinderi rurale, inclusiv pentru instalarea noilor fermieri, în condițiile prevăzute în prezentul articol și specificate mai detaliat în planurile lor strategice PAC, pentru a contribui la îndeplinirea unuia sau mai multora dintre obiectivele specifice prevăzute la articolul 6 alineatele (1) și (2).

(2)   Statele membre pot acorda sprijin în temeiul prezentului articol doar pentru a contribui la:

(a)

instalarea tinerilor fermieri care îndeplinesc condițiile prevăzute de statele membre în planurile lor strategice PAC, în conformitate cu articolul 4 alineatul (6);

(b)

înființarea unor întreprinderi rurale legate de agricultură sau silvicultură, inclusiv instalarea noilor fermieri, sau diversificarea veniturilor gospodăriei agricole prin desfășurarea de activități neagricole;

(c)

înființarea unei întreprinderi cu activități neagricole în zonele rurale în legătură cu strategiile de dezvoltare locală plasate sub responsabilitatea comunității prevăzute la articolul 32 din Regulamentul (UE) 2021/1060.

(3)   Statele membre stabilesc condițiile privind transmiterea și conținutul unui plan de afaceri pe care trebuie să îl furnizeze beneficiarii pentru a primi sprijin în temeiul prezentului articol.

(4)   Statele membre acordă sprijin sub formă de sume forfetare sau instrumente financiare sau o combinație între cele două. Sprijinul este limitat la un cuantum maxim al ajutorului de 100 000 EUR și poate fi diferențiat în conformitate cu criterii obiective”, precizează Articolul 75 din regulament, informează agro-tv.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare