sursa foto:  playtech.ro

Vești importante pentru acești români! Ce criterii trebuie să îndeplinească pentru a ieși la pensie

Toți pensionarii și militarii pot obține pensia pentru limită de vârstă în momentul când ajung la vârsta standard de pensionare. Aceștia se încadrează dacă au și vechimea minimă necesară, în timp ce pensia anticipată și cea anticipată parțială le permite acestora să iasă la pensie înainte de atingerea vârstei de pensionare.

După cum stabilește legislația în vigoare, în sistemul pensiilor militare de stat există trei mari categorii de pensii: cea de serviciu, cea de invaliditate și cea de urmaș.

De la începutul lui 2016, pensiile de stat pentru militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare sunt reglementate de o lege specială, respectiv Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, după ce, timp de câțiva ani, aceștia au fost incluși în sistemul pensiilor publice. Astfel, potrivit acestei legi, pensiile militare de stat sunt formate din următoarele categorii de pensii:

  • pensia de serviciu;
  • pensia de invaliditate;
  • pensia de urmaș.

‘Pensia de serviciu’

Din categoria pensiilor de serviciu fac parte, așa cum stabilește Legea nr. 223/2015, pensia pentru limită de vârstă, cea anticipată și cea anticipată parțială. Primul tip de pensie, respectiv pensia pentru limită de vârstă, se acordă militarilor și polițiștilor atunci când îndeplinesc, în același timp, următoarele condiții:

  • au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;
  • au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care minimum 15 ani reprezintă vechime în serviciu.

„Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă (…) este de 60 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege”, stabilește actul normativ.

Pensia de serviciu anticipată se acordă, cu cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, dacă au o vechime efectivă de minimum 25 de ani, din care cel puțin 15 ani reprezintă vechime în serviciu.

Referitor la pensia anticipată parțială, au dreptul la ea militarii, polițiștii și funcționarii din sistemul penitenciar care au o vechime efectivă de cel puțin 20 de ani, din care minimum zece ani reprezintă vechime în serviciu. Cei ce vor să beneficieze de pensia anticipată sau de pensia anticipată parțială trebuie să se afle în una dintre următoarele situații:

  • sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive sau nevoi ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale;
  • sunt trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.

‘Pensia de invaliditate’

O altă categorie de pensii de care beneficiază militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare din țara noastră este pensia de invaliditate, care se acordă atunci când aceștia își pierd total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă.

Pierderea capacității de muncă poate să apară din cauza producerii unor accidente de muncă sau a unei boli contractate în timpul și din cauza îndeplinirii serviciului militar sau al serviciului, tuberculozei, neoplaziilor, schizofreniei, SIDA ori din cauza accidentelor sau bolilor care nu au legătură cu îndeplinirea serviciului.

‘Pensia de urmaș’

În fine, ultima categorie de pensii acordate în sistemul pensiilor militare de stat este pensia de urmaș, drept care se acordă, după cum scrie în Legea nr. 223/2015, copiilor și soțului supraviețuitor dacă susținătorul, la data decesului, era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii militare de stat”. Mai exact, aceasta se acordă copiilor până la vârsta de 16 ani sau, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ, până la terminarea acestora, dar să nu treacă de 26 de ani.

Totodată, de pensie de urmaș beneficiază și copiii invalizi, indiferent de grad, dacă invaliditatea a apărut în perioadele de mai sus.

Pe de altă parte, la pensie de urmaș are dreptul, la împlinirea vârstei standard de pensionare, și soțul supraviețuitor, cu condiția ca durata căsătoriei cu cel decedat să fi fost de cel puțin 15 ani și să nu aibă venituri dintr-o activitate profesională sau acestea să fie mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut.

Pensie de urmaș se acordă soțului supraviețuitor și în cazul în care durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, în acest caz, cuantumul acesteia fiind diminuat față de cazul anterior.

Chiar și soții care nu îndeplinesc condițiile duratei minime a căsătoriei pot beneficia de pensie de urmaș dacă nu au venituri, dar doar pentru o perioadă de șase luni.

‘Ce militari și polițiști pot să se pensioneze pentru limită de vârstă în acest an’

Cum aminteam mai sus, militarii și polițiștii obțin pensia de serviciu pentru limită de vârstă la atingerea vârstei standard de pensionare, dacă au vechimea minimă necesară, conform legislației. În baza acestor informații, putem spune cine se poate pensiona, cel puțin teoretic, pentru limită de vârstă în acest an.

Așadar, după cum rezultă din anexa Legii nr. 223/2015, ce prevede creșterea eșalonată a vârstei standard de pensionare, în acest an se vor putea pensiona la limită de vârstă militarii și polițiștii născuți între iulie 1963 și martie 1964.

Trebuie ținut cont de faptul că anumite persoane beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare pentru că au lucrat în condiții mai grele, acestea nefiind luate în calcul mai sus.

Reamintim că, începând cu vara lui 2020, mai multe categorii de militari și polițiști pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare. Este vorba, mai exact, despre soldații sau gradații profesioniști, care, alături de o parte a militarilor, polițiștilor sau funcționarilor publici cu statut special care se bucurau deja de această măsură, pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare.

De fapt, acum se asigură egalitatea de tratament pentru militarii și polițiștii aflați în activitate și cei care au trecut în rezervă. Astfel, pe lângă cei ce beneficiau deja de această măsură, de reducerea vârstei de pensionare pot beneficia și soldații sau gradații profesioniști trecuți în rezervă la împlinirea limitei de vârstă în serviciu, la expirarea contractului sau atunci când nu au mai îndeplinit criteriile specifice.

Potrivit Legii 223/2015, reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi mai mare de 13 ani. Prin reducere, vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 45 de ani, informează avocatnet.ro

Citește și:

Vești importante: Sunt vizați peste 5 milioane de români! Dacă vă înscrieți acum, puteți beneficia de o reducere importantă în următoarea perioadă de timp

A izbucnit un scandal uriaș în Poliție! ‘Uite, măi prăpăditule!’, ‘Fugi înapoi la nașul tău și pupă-i ghiulul’, ‘Tu mă ameninți pe mine?’

SURSE Lucian Bode ar urma să dea startul la ‘execuții’! Bogdan Despescu ar avea zilele numărate în fruntea MAI!

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare