sursa foto:  oradesibiu.ro

Vești importante pentru pensionarii din România! Fiscul ar putea bate la ușa lor: Ce se va întâmpla cu aceste sume de bani

Toți pensionarii români care obțin venituri din alte activități pe lângă pensie și nu beneficiază de o scutire de la depunerea declarației și plata dărilor fiscale, ei trebuie, în anumite situații, să depună la Fisc declarația unică.

Cu toate că nu datorează contribuția la pensii, cei retrași din activitate pot fi obligați să plătească contribuția la sănătate, iar plata impozitului e obligatorie întotdeauna.

Așa cum stabilește legislația fiscală, pensionarii nu sunt scutiți de depunerea declarației unice și plata dărilor fiscale pentru veniturile pe care le obțin, pe lângă pensie, din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală (cu excepția celor pentru care impozitul se reține la sursă), cedarea folosinței bunurilor (chirii), din activități agricole, silvicultură și piscicultură pentru care venitul net se stabilește în sistem real, transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse pentru care există obligația depunerii acestei declarații.

Dacă au obținut astfel de venituri anul trecut, pensionarii trebuie să depună declarația unică și să plătească dările aferente până la 25 mai. Acest termen a fost introdus la sfârșitul lui 2020, prin Legea 296 . Tot până la acest termen, pensionarii care obțin și anul acesta astfel de venituri trebuie să depună declarația pentru estimarea veniturilor pe 2021.

 

Potrivit Codului fiscal, impozitul datorat pentru veniturile enumerate mai sus este de 10%. De la caz la caz, baza la care se aplică acest impozit diferă. De pildă, pensionarii care obțin venituri din chirii trebuie să aplice cota de 10% la un venit net care reprezintă 60% din venitul brut, adică suma obținută efectiv drept chirie.

 

Tot Codul fiscal stabilește că nu toți pensionarii cu venituri precum cele vizate de declarația unică sunt obligați la plata contribuțiilor. În primul rând, contribuțiile la sănătate sunt obligatoriu de plătit numai când veniturile acestea obținute pe lângă pensie depășesc într-un an 12 salarii minime brute.

Chiar dacă veniturile acestea depășesc cele 12 salarii minime brute, există unele excepții în Codul fiscal pentru pensionari. Mai exact, ei nu datorează deloc CASS pentru veniturile din proprietate intelectuală. Cât despre contribuția la pensii, cei retrași din activitate n-o datorează.

 

CASS-ul reprezintă, lunar, 10% din salariul minim brut, în contextul în care este obligatoriu de plătit pentru că se sare de acel plafon. Procentul nu se raportează niciodată la veniturile obținute, fie că sunt brute sau nete, cum e la impozit.

 

Nu în ultimul rând, conform legislației fiscale, depunerea declarației se face la ghișeu sau online, prin Spațiul Privat Virtual (unde e necesară înregistrarea înainte, pentru accesul la cont) sau pe site-ul e-guvernare.ro, cu certificat digital, conform celor de la avocatnet.ro.

Vezi și: Raluca Turcan dezminte informația cu privire la tăierile salariale: ‘Este un document de lucru la care fiecare minister vine cu propuneri de salarizare’

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare