sursa foto:  rfi.ro

Vești importante pentru români: Câți bani trebuie să scoateți din buzunare pentru a obține viza de intrare în Marea Britanie

Odată cu Brexit-ul, românii care vor să emigreze în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord- pentru a munci, studia sau pentru a-și deschide o afacere, de exemplu – trebuie să aplice pentru vize. Ei sunt nevoiți să plătească pentru obținerea vizelor.

 

După cum se poate vedea, sistemul este destul de complex și există taxe variate pentru diferitele tipuri de vize pentru care poate aplica cineva. De asemenea, taxele diferă și după cum anumite criterii sunt îndeplinite sau nu:

  • de exemplu, dacă solicitantul se află pe teritoriul Marii Britanii sau nu;
  • pentru un anumit tip de viză (persoane recunoscute, la nivel internațional, ca autorități în domeniile lor), dacă aplică pentru prima dată sau e vorba de o solicitare ulterioară celei inițiale) etc.

În primul rând, vorbim de vizele pentru cei care vor să emigreze în Regat, pentru a munci acolo (am arătat mai multe despre acest tip de viză și despre condițiile ce trebuie îndeplinite aici).

În cazul acestora, costurile pentru solicitarea vizei variază de la 610 lire sterline și până la 1.408 lire (în funcție de locul de unde aplică solicitantul – din interiorul Marii Britanii sau din afară). De asemenea, costurile variază și în funcție de durata contractului de muncă – dacă e până în trei ani, costurile se învârt în jurul sumei mai mici, în timp ce, dacă depășește trei ani, costurile ajung la peste 1.000 lire.

Aici, mai există anumite variații, în funcție de calificările solicitantului și în funcție de domeniile în care aplică – e relevant dacă există o lipsă de personal sau nu. De pildă, în cazurile din urmă, taxa pentru solicitarea vizei costă 484 lire, dacă e vorba de o relație de muncă de până în trei ani și 928 lire, dacă relația depășește trei ani (în ambele situații, e necesar un certificat de sponsorizare, din partea angajatorului).

După aceea, există vizele de studii. În acest caz, cele mai relevante sunt vizele de studii obișnuite, care costă 348 lire, indiferent de unde e făcută solicitarea (înăuntrul sau în afara Marii Britanii). Există, însă, și studenți care merg să studieze în Marea Britanie, pe termen scurt – până în șase luni, respectiv până în 11 luni, pentru cei ce merg să învețe engleza. În cazul primilor, taxa pentru vize costă 97 lire, în timp ce pentru cei din urmă e 186 lire.

În final, sunt relevante vizele pentru cei care vor să își deschidă o afacere în Marea Britanie, despre care am scris mai multe aici. Ele variază după cum e vorba de prima afacere sau nu:

 

  • pentru prima afacere, costurile sunt de 363 lire (dacă solicitarea e făcută din afara Marii Britanii), respectiv 493 lire (dacă solicitarea e făcută din interiorul Regatului);
  • pentru ceilalți, costul vizei e de 1.021 lire (dacă solicitarea e făcută din afara Marii Britanii), respectiv 1.277 lire (dacă solicitarea e făcută din interiorul Regatului).

Pe lângă vize, solicitanții pot aplica pentru diverse servicii, inclusiv de grăbire a procesului de acordare a vizelor. De pildă, serviciul de prioritate poate ajunge până la 956 lire. Acest serviciu, însă, este mai puțin important acum, fiind suspendat din cauza pandemiei, conform avocatnet.ro.

Citește și:

SURSE Șeful unei instituții de forță pe timp de pandemie ar putea fi zburat din funcție! Negocieri secrete cu noul ministru

Veste importantă pentru români! Ce se întâmplă cu pensia anticipată de la 1 septembrie

EXCLUSIV Bătaie pe funcțiile din Guvernul Cîțu! USR-PLUS-iștii se autopropun pentru ocuparea unor poziții-cheie!

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare