sursa foto:  jurnaluldearges.ro

Vești mari pentru această categorie de tineri! Vor beneficia de noi sume de bani

Vești bune pentru anumiți tineri! Potrivit programuluiPrimul student din familie”, unele grupuri defavorizate de elevi, de pildă, cei din mediul rural, li se va facilita accesul la învățământul superior.

Prin intermediul programului, elevii vor putea beneficia de diverse măsuri dedicate creșterii accesului la studii universitare, inclusiv de majorarea burselor sociale sau de merit.

 

Astfel, potrivit unui anunț recent al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), programulPrimul student din familie” este gândit pentru a crește accesul la învățământul superior și pentru a veni în sprijinul tinerilor care vor să urmeze o facultate.

Programul vizează acordarea de ajutor, în mod special, elevilor din grupurile subreprezentate ori defavorizate, inclusiv prin sprijinirea și consilierea lor în tranziția de la liceu la universitate.

Sunt luați în calcul, de exemplu, tinerii din mediul rural, unde probabilitatea ca un tânăr să fie primul din familie care urmează cursurile unei instituții de învățământ superior este cu mult mai mare decât în cazul celor din mediul urban, conform avocatnet.ro.

Măsurile destinate creșterii accesului la studii universitare vizează:

  • măsuri de tip “punte” – pentru sprijinirea tranziției la studiile universitare, începând cu clasa a XI-a;
  • măsuri pentru combaterea reducerii abandonului universitar în rândul studenților proveniți din familii cu un nivel scăzut de educație;
  • măsuri dedicate accesibilizării instituțiilor de învățământ superior, inclusiv prin achiziția de echipamente IT și dezvoltarea de instrumente specifice proceselor educaționale care includ studenți cu dizabilități.

Primul student din familie” este parte din Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Universitar (PNRAU), prevăzut în Legea învăţământului superior nr. 199/2023, şi va fi finanţat printr-un apel competitiv de proiecte din cadrul Programului Educaţie şi Ocupare 2021 – 2027 şi din bugetul de stat. Creşterea accesului la învăţământul superior al grupurilor subreprezentate/defavorizate, inclusiv prin sprijinirea şi consilierea elevilor pentru a face tranziţia de la liceu la universitate reprezintă o prioritate prevăzută în noile legi ale educaţiei şi a fost parte integrantă din Raportul final al proiectului „România Educată”, arată Ministerul Educaţiei într-un comunicat.

Ministerul transmite că probabilitatea ca un prim student din familie să provină din mediul rural este cu cel puţin 50% mai mare decât din mediul urban.

Primii studenţi din familie au nevoie de sprijin suplimentar din partea autorităţilor publice şi, după caz, a instituţiilor de învăţământ superior, precum şi din partea altor părţi implicate în procesul educaţional. Prin prezentul apel de proiecte, cu sprijinul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, vom finanţa măsuri de prevenţie, măsuri de intervenţie şi măsuri compensatorii, care să contribuie la crearea cadrului care permite acces echitabil la studii universitare de calitate, pentru orice tânăr, indiferent de mediul socioeconomic din care provine.”, conform comunicatului.

Important! Pentru a se putea pune în aplicare, ghidul solicitantului trebuie adoptat la nivelul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și apoi publicat în Monitorul Oficial.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare