coronavirus tineri

Vești pentru angajați, în plină criză de coronavirus! Ce se întâmplă cu banii

În unele companii s-a decis ca pe perioada pandemiei să se procedeze la reduceri salariale, ca o soluție temporară de salvare a locurilor de muncă și a afacerilor

Însă se întâmplă ca unii dintre angajați să dorească să își ia concediul de odihnă restant din anul 2019 sau cel corespunzator lunilor ianuarie-martie 2020, în perioada în care au fost tăiate salariile.

Întrebarea care se pune este ce se întâmplă cu indemnizația de concediu în condițiile îm care salariul era mai mare față de perioada în care s-a luat decizia reducerii salariilor.

Codul muncii spune la art. 150 alin. 1 că: ”Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizațiile și sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă”.

Aliniatul 2 al aceluiași articol prevede că: ”indemnizația de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu”.

Se compară cuantumul indemnizației astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile și indemnizațiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de muncă. Valoarea indemnizației acordate va fi cea mai favorabilă dintre cele comparate.

Astfel, indemnizația de concediu de odihnă acordat în luna aprilie a anului 2020 se calculează ca medie a veniturilor realizate în perioada ianuarie – martie 2020 conform celor mai sus menționate: se totalizează veniturile realizate în cele 3 luni și numărul de zile lucrătoare. Se împarte totalul veniturilor la numărul de zile lucrătoare. Rezultatul reprezintă media zilnică care se înmulțește cu numărul de zile de concediu de odihnă.

Apoi se compară cuantumul indemnizației astfel stabilit cu salariul de baza, sporurile și indemnizațiile permanente cuvenite pentru perioada concediului, potrivit contractului de muncă. Valoarea indemnizației acordate va fi cea mai favorabilă dintre cele comparate.

Vezi și:Deranj mare în serviciile secrete românești! Operațiune fără precedent demarată de spionajul chinez

România se apropie de scenariul 5! Vor fi impuse noi restricții

Lovitură de teatru! Dumitru Coarnă îl acuză pe polițistul din prima linie, care a spus că șeful direct i-a cerut să dea cât mai multe amenzi în perioada stării de urgență, că nu a scris un proces-verbal de 10 ani! Reacția lui Valer Kovacsl

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare