Lovitură de teatru! Dumitru Coarnă îl acuză pe polițistul din prima linie, care a spus că șeful direct i-a cerut să dea cât mai multe amenzi în perioada stării de urgență, că nu a scris un proces-verbal de 10 ani! Reacția lui Valer Kovacs

Dezvăluire Bugetul.ro. Scandal uriaș între sindicaliștii din Poliție! Valer Kovacs, președinte executiv al SNPR DECUS Timiș și polițist aflat în prima linie, în perioada stării de urgență, l-a acuzat public pe șeful direct, comisarul Radu Tufiș, că îi contabilizează amenzile și că pune presiune pe subalterni, să dea cât mai multe sancțiuni în vreme de coronavirus. Mesajul transmis de Valer Kovacs a fost preluat și promovat inclusiv de Bugetul.ro. (Vezi și Capturi foto. Dezvăluiri din interiorul Poliției Române, în plină stare de urgență! Presiuni pentru a fi amendată populația).

Surpriză, însă! Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, a declarat, pentru Bugetul.ro, că este falsă informația că polițiștilor li s-a impus un plan de amenzi și că șeful SNPR Decus Timiș nu a dat nicio amendă în ultimii 10 ani, pentru că nu lucrează în zona operativă.

Vezi și Nepotismul lovește Ministerul de Interne! Din ajutor de șef de post, fiul unui prefect instalat de Ludovic Orban, propulsat consilier la vârful MAI

Ulterior, Bugetul.ro l-a contactat pe Valer Kovacs, iar acesta ne-a confirmat că lucrează la o structură suport care nu aplică sancțiuni, precizând, însă, că acest lucru este făcut de colegul de echipaj. Totodată, Kovacs a punctat că a dat foarte multe amenzi în urmă cu șase ani, când era în zona operativă.

Nu este adevărat. Eu lucrez la o structură suport. La începutul epidemiei, în luna februarie, eu am solicitat în scris conducerii Poliției Române să fiu transferat de urgență în linia întâi. Structurile suport nu au procese-vorbele, doar colegii cu care lucrează pe echipaj. Deci, colegii cu care lucrează pe echipaj aplică sancțiunile. Noi suntem structuri suport, acordăm sprijin.

În urmă cu șase ani, când am lucrat în operativ 12 ani, să-i transmiteți domnului Coarnă că am aplicat sancțiuni cât n-are dânsul păr în cap. Domnul Coarnă caută un exercițiu de imagine împotriva mea. El îl apără pe președintele SNPPC Timiș, domnul Tătaru Traian. Este finul inspectorului-șef Petecel Aurelian. Domnul Coarnă are alte interese acolo”, a afirmat, pentru Bugetul.ro, Valer Kovacs.

Vezi șiUn polițist din linia întâi, mesaj pentru Ludovic Orban: Lăsați ministrul de Interne să facă ce a promis

Dumitru Coarnă îl acuză pe Kovacs că minte și că n-a dat o amendă în ultimii 10 ani

Președintele SNPPC a reacționat, în exclusivitate pentru Bugetul.ro, și a lansat acuzații dure la adresa sindicalistului de la SNPR Decus.

Dumitru Coarnă susține că Valer Kovacs vrea să-și facă imagine în urma acestui scandal mediatic și că n-a dat amenzi, dat fiind că acesta nu lucrează în zona operativă, ci pe comunicații.

Mai mult, liderul SNPPC ne-a dezvăluit că Valer Kovacs are o sancțiune penală, pentru accesare ilegală a unui sistem informatic.

El n-a dat o amendă în ultimii zece ani. Are probleme de natură disciplinară. Are trei sau patru sancțiuni anul ăsta. Are o sancțiune penală. A renunțat procurorul la urmărirea penală, dar a fost nevoit să facă ore în folosul comunității. S-a dus la o cercetare disciplinară cu pistolul la brâu. Îl cercetează și pentru aia. A fost la noi la sindicat, noi l-am sancționat cu avertisment, urma să-l dăm afară din sindicat și și-a dat demisia. Mă mai atacă pentru simplul motiv că eu îl contracarez și i-am demontat minciunile.

Eu nu accept prostiile astea. Eu sunt în contradicție cu Vasilescu (n.r. – șeful IGPR). Să mă apuc să spun acum că Vasilescu, să intru în logica lui, le-a dat plan de amenzi. Dacă le-a dat plan de amenezi, să ne spună un prag minim și un prag maxim. Să ne spună câte amenzi a dat el. A spus că s-au dat bonusuri. Păi, nu se mai dau prime în poliție din 2009, ce bonusuri?

El a fost în structura de comunicații, nu în zona operativă. Acum, cu starea de urgență, i-a trimis pe toți, că n-aveau oameni, dar el nu e acolo. E delegat acolo. E prin delegare, de două-trei săptămâni. N-are nicio treabă cu zona operativă. El nu a aplicat amenzi, el minte, creează un conflict ca să iasă în evidență. Eu îl cunosc binișor. Nici nu cred că știe să încheie un proces-verbal de contravenție. Creează un conflict mediatic, văzând că îl preluați, dar nu prin minciună se creează o carieră. A fost la SNPPC, noi l-am sancționat cu avertisment, pentru abateri. Unii dintre colegi chiar i-au cerut excluderea, eu m-am opus și am spus să-i aplicăm sancțiuni gradual. I-am aplicat avertismentul, după care și-a dat demisia el. 

Exclus (n.r. – să-și fi dat demisia pentru că nu am vrut să-i angajăm avocat). Era între cercetări. Eu, personal, nu am cum să fiu prezent în toate cercetările, fizic. I-am explicat că, dacă situația se complică și este necesară prezența mea, mă duc, dar că până atunci îi angajăm un avocat ca să-l reprezinte la Timișoara.

Vă spun sincer ce a făcut Vasilescu în videoconferință: le-a cerut să aplice amenzile gradual, să meargă pe avertismente. Acolo unde situația, de fapt, nu era la un moment dat prezentată corect în declarație, că se mai greșește, polițiștii să verifice, să corecteze declarația și să nu aplice sancțiune contravențională. Să dea un avertisment verbal sau scris. Așa s-a transmis de la București. Nu s-a transmis vreun plan de amenzi. Așa și inspectorul-șef de la Timiș. A transmis rațiune, echilibru, nu mergeți pe maxim, mergeți pe minim, pe avertismente, analizați situația etc.”, a afirmat, pentru Bugetul.ro, Dumitru Coarnă.

Valer Kovacs îl acuză, la rândul său, pe Coarnă că îl apără pe inspectorul-șef Timiș

Președintele executiv al SNPR Decus Timiș a confirmat ceea ce a spus Dumitru Coarnă în legătură cu cercetările disciplinare, că a fost cu pistolul personalul într-o ședință a Comisie de Disciplină, că a avut un dosar penal pentru accesare ilegală a unui sistem informatic, precizând că s-a folosit de baza de date a Poliției într-o problemă de familie.

Însă, pe de altă parte, Valer Kovacs îl acuză pe Dumitru Coarnă că face jocurile inspectorului-șef al IPJ Timiș, Petecel Aurelian, care ar fi nașul șefului SNPPC Timiș, Tătaru Traian.

Nu este adevărat. Eu lucrez la o structură suport. La începutul epidemiei, în luna februarie, eu am solicitat în scris conducerii Poliției Române să fiu transferat de urgență în linia întâi. Structurile suport nu au procese-vorbele, doar colegii cu care lucrează pe echipaj. Deci, colegii cu care lucrează pe echipaj aplică sancțiunile. Noi suntem structuri suport, acordăm sprijin.

În urmă cu șase ani, când am lucrat în operativ 12 ani, să-i transmiteți domnului Coarnă că am aplicat sancțiuni cât n-are dânsul păr în cap. Domnul Coarnă caută un exercițiu de imagine împotriva mea. El îl apără pe președintele SNPPC Timiș, domnul Tătaru Traian. Este finul inspectorului-șef Petecel Aurelian. Domnul Coarnă are alte interese acolo.

Nu s-a dat ordin (n.r. – să se dea amenzi). S-a transmis mesajul care a apărut în presă pe grupul de lucru. Nu știu de la cine a plecat ordinul. De la București, de la domnul Despescu, s-a transmis foarte clar, împreună cu domnul Orban, în urmă cu două săptămâni, când s-au mărit amenzile la Ordonanța Militară, să se lase mai ușor, să se meargă pe prevenire. Unii șefi se pare că n-au înțeles. Nu știu de la cine a plecat ordinul. Eu am prezentat mesajele primite. Eu fac în acest moment misiune voluntară în scris, de mine. Domnul Dumitru Coarnă, dacă este pensionar, și dânsul poate să facă misiuni în stradă, că-i aprobă ministerul. Să facă și el misiuni în linia întâi, dacă este așa vocal.

Mi-am băgat demisia în luna noiembrie a anului trecut din SNPPC, pentru că în SNPPC era un scandal de corupție. 

Așa este. Am fost cercetat disciplinar. Am fost singurul care a ieșit public la televiziuni și care a vorbit despre neregulile sistemului.

I-am cerut sprijin domnului Coarnă, iar domnul Coarnă mi-a spus să-mi angajez avocat, că domnul Coarnă îl apăra pe Tătaru Traian, președintele. Eu eram vicepreședinte la SNPPC. Când am văzut că așa stă treaba, automat mi-am băgat demisia. Automat au plecat și membrii de la sindicatul dumnealui, unde dânsul încasează o grămadă de bani.

Nu e adevărat, nici pomeneală (n.r. – ca avocatul să fie plătit de sindicat). Vă arăt, dacă vreți, am hârtia primită de la SNPPC. 

Domnul Coarnă caută să mă denigreze ca persoană, pentru că au plecat o grămadă de membri de la dumnealui. Dacă iubește atât de mult polițiștii, de ce nu face munca sindicală exact cum o fac eu? Voluntar și neremunerat. Domnul Coarnă încasează peste 12.000 de lei (n.r. – Ulterior, Valer Kovacs ne-a precizat, printr-un mesaj pe WhatsApp, că Dumitru Coarnă ar avea un salariu de 15.000 de lei) pe lună din fondul sindicatului.

În prezent, mai am o cercetare disciplinare. Este foarte adevărat (n.r. – că am fost cu pistolul din dotare în ședință). Tot ce este adevărat, eu nu mint, ca să știți.”, a afirmat, pentru Bugetul.ro, Valer Kovacs.

La întrebarea de ce a fost cu pistolul personal în ședință, Kovacs ne-a răspuns:Pentru că eu am fost transferat din structură suport de azi pe mâine. Mie mi-a zis șeful de serviciu următoarele: De mâine, ești transferat în operativ.  Mergi echipat regulamentar. A doua zi m-am echipat regulamentar cum am crezut eu. Nimeni nu mi-a făcut niciun instructaj. Eu m-am echipat regulamentar, cu pistolul personal, știind că, la Poliția Capitalei, colegi au aprobate rapoarte ca să efectueze serviciul cu pistolul personal și pistolul din dotare. Eu am procedat la fel.

În aceeași zi, mi-am depus raport către comanda IPJ Timiș, să-mi aprobe să-mi efectuez serviciul cu pistolul personal. Evident, până când raportul meu a fost aprobat și a ajuns la mapă, la domnul inspector-șef, eu am plecat în misiune, că trebuia să ajung la Jimbolia.

Am efectuat misiunea cu pistolul personal. A doua zi am fost la o cercetare disciplinară, la ora 11:00, în Consiliul de Disciplină și am venit echipat exact cum am fost cu o zi în urmă. Mi s-a transmis că nu mi s-a aprobat raportul. M-am conformat, m-am dus acasă, am lăsat pistolul în fișetul metalic și am luat pistolul de serviciu.

Am făcut și solicitare către IGPR, pe aceeași speță, ca să-mi aprobe să efectuez serviciul cu pistolul personal, pe motiv că cunosc foarte multe incidente în care polițiștii au rămas cu pistoalele blocate, dacă înțelegeți. Eu nu l-am luat ca să fac exercițiu de imagine, ca să mă dau mare! Au rămas la intervenții cu pistoalele blocate. La momentul oportun, le voi face publice toate.

Eu am fost cercetat disciplinar pentru colegii mei, nu pentru ce am făcut eu. Kovacs de la Timiș nu a fost cercetat pentru activități de serviciu, ci pentru activități sindicale.

Acuma, ultimele două sancțiuni: deci, mi s-a diminuat salariul cu 10% pe două luni – una și a doua – am primit amânare în grad, timp de doi ani de zile, pentru că am ieșit și am spus public neregulile sistemului.

Dosar penal pentru accesare în scop personal a bazei de date a Poliției

Sigur (n.r. – am avut și un dosar penal pentru accesare ilegală a unui sistem informatic)! Absolut corect. Eu am avut, în 2016, am avut un dosar penal. Concubinul fostei cumnate îl plimba prin oraș pe nepotul meu, copilul fratelui meu, fără a avea permis de conducere. Eu, având acces la baza de date, l-am verificat și după care dânsul a fost învățat de verișorul primar – era șef la Cazier -, a fost învățat să mă reclame. M-a reclamat, a mers dosarul în instanță. Mi-a dat sentință, am executat sentința. Nu mi-e rușine s-o spun și nu voi ascunde nimic. Ce vrea domnul Coarnă să facă? Vrea exercițiu de imagine să mă denigreze, să-l apere pe inspectorul-șef (n.r. – Petecel Aurelian), care este nașul președintelui de la Timiș al SNPPC (n.r. – Tătaru Traian). Aia vrea domnul Coarnă, pentru că i-au plecat mulți membri de la SNPPC”, a spus, pentru Bugetul.ro, Valer Kovacs.

În replică, Dumitru Coarnă ne-a precizat că e posibil că inspectorul-șef de la Timiș să fie rudă cu șeful local al SNPPC, dar că nu cunoaște acest lucru.

Totodată, Coarnă ne-a pus dispoziție o serie de mesaje interne care răstoarnă afirmațiile lui Valer Kovacs privitoare la planul de amenzi.

Mesajul intern pe care șeful IPJ Timiș l-a transmis subordonaților:

Așa cum v-am prelucrat la fiecare videoconferința, insistati pe prezenta și vizibilitatea elementului polițienesc in stradă, pe dinamismul elementului de dispozitiv. Fiecare măsură de natură contravențională sa fie atent analizată! Sa dam dovada de empatie, condescendenta, respect, înțelegere față de persoanele vulnerabile(bătrâni, bolnavi, femei gravide, minori…) și fermitate fata de cei care sunt certați cu legea! Va rog, ca de fiecare data, sa puneți accent pe calitatea și eficienta activităților polițienești și în niciun caz pe cantitate. Evaluarea dispozitivului de siguranță publică nu se realizează prin prisma numărului de amenzi! Exclus!!! Trebuie să aveți in atenție cu precădere activitățile preventive și de cunoastere care sa genereze un climat de ordine și liniște publica și de încredere a populației în instituția poliției”.

Mesajul chestorului Liviu Vasilescu, șeful IGPR:

Referitor la afirmațiile apărute în spațiul public ca ” polițiștii au plan de amenzi”, vă informez că această este una falsă. De fiecare dată polițiștilor li s-a cerut o munca calitativă și nu una cantitativă. In special, pe perioada stării de urgenta, polițiștii aflați în teren au fost instruiți sa aplice legea, dar cu empatie. Sa analizeze fiecare caz in parte, cu obiectivitate și să nu uite ca ei lucrează printre oameni, pentru oameni. De asemenea, la fiecare videoconferinta, șefii de structuri teritoriale au fost instruiți sa fie alaturi de colegii din teren, sa le vina in sprijin de fiecare dată când aceștia întâmpină o problemă si sa se asigure ca polițiștii au tot ce le trebuie pentru a-și desfasura activitatea in conditii optime”.

Valer Kovacs, sunat de Ludovic Orban

Publicația Libertatea a dezvăluit că Ludovic Orban l-a sunat personal pe Valer Kovacs, după izbucnirea scandalului pe tema amenzilor impuse de șefii din Poliție subalternilor.

Miercuri, agentului de poliție Valer Kovacs, detașat într-o zonă rurală din Timiș, i-a sunat telefonul. Era Ludovic Orban.

„Vă salut, domnu Kovacs”, a spus șeful Guvernului.

„Vă salut cu respect”, a răspuns agentul.

„Ce faceți?”, l-a întrebat prim-ministrul.

„Ce să fac, la datorie, servim patria! Dumneavoastră ce faceți?”, a răspuns, fără să se piardă, polițistul.

„Suntem în ședință de Guvern”, a zis Orban.

„Am urmărit cu interes”, a replicat agentul Kovacs, care este și unul dintre liderii de sindicat ai polițiștilor din Timiș.

„Vă pune, mă, băieți, să tăiați amenzi?”, l-a întrebat prim-ministrul.

„Da. Dar de astăzi ni s-a transmis s-o facem gradual”, a răspuns polițistul.

„Domnul Orban s-a enervat un pic și mi-a zis că dânsul a transmis de două săptămâni că le-a transmis că scopul nu e să dea amenzi, să ia bani la buget, ci să fie ordine și că nu înțelege cum transmit șefii în teritoriu ce zice dânsul”, a relatat Kovacs cum a decurs în continuare discuția.

Mesajul postat miercuri, 15 aprilie, de Valer Kovacs în care susținea că șeful său direct, Radu Tufiș, l-a sunat și l-a întrebat câte amenzi are aplicate:

HAIDEȚI SĂ SCHIMBĂM CEVA!!!!
🤔🤔🤔
DACA NICI ACUM NU MA SUSȚIN COLEGII,
ȘI CETATENII ACESTEI ȚĂRI,
CU SIGURANȚĂ VOI FI EXECUTAT!!!

IERI AM PRIMIT ZECI DE MESAJE DE LA COLEGII DIN ȚARĂ, PESTE TOT SE PRACTICĂ LA FEL!!! DACA ACUM NU SCHIMBĂM CEVA, NE MERITĂM SOARTA
CU TOȚII VREM SA APLICĂM LEGEA CELOR CARE O ÎNCALCĂ ȘI MERITĂ!!! SA ÎNCERCAM SĂ PREVENIM ÎNTÂI ASA CUM NE-A FOST TRANSMIS DE DOMNUL DESPESCU!!!
MESAJELE DE MAI JOS ARATĂ CA SE REPROȘEAZĂ POLIȚIȘTILOR CARE NU AU SANCȚIUNI SUFICIENTE ȘI SE ÎNCURAJEAZĂ, BA CHIAR SE FELICITĂ POLIȚIȘTII CARE AU MAI MULTE AMENZI.
AM FĂCUT O POZĂ CUM ARATĂ DRUMUL GOL NOAPTEA!!! PE CINE SA SANCTIONEZI??
IERI ÎN JURUL OREI 20,00 COLEGUL MEU DE PATRULĂ A FOST SUNAT DE ȘEFUL DIRECT, DL. TUFIȘ RADU ȘI A FOST ÎNTREBAT CATE SANCȚIUNI ARE APLICATE?!
AM FOST ȘI EU ÎNTREBAT TELEFONIC ACELAȘI LUCRU!!🤔🤔🤔
OARE DE CE?! IN CONDIȚIILE ÎN CARE NOI LA SFÂRȘITUL PROGRAMULUI ÎNTOCMIM RAPORT CU TOATE ACTIVITĂȚILE DESFĂȘURATE!!!
SE DOREȘTE MAI MULT CA SIGUR O ALTĂ CERCETARE DISCIPLINARA PENTRU CA AM ÎNDRĂZNIT SA SPUN ACESTE LUCRURI PUBLIC!!
ÎN TOATE STATELE LUMII BINE DEZVOLTATE SE MERGE MAI MULT PE PREVENIRE!!!
HAIDEȚI SA EVOLUAM CA INSTITUȚIE!!!
NU E NORMAL LA SFÂRȘITUL ANULUI POLIȚISTUL SĂ FIE EVALUAT DUPA NUMĂRUL DE SANCȚIUNI APLICATE!!!!🤬🤬🤬
ACESTE LUCRURI TREBUIE SA DISPARĂ PENTRU TOTDEAUNA!!!

DEMNITATE ȘI ONOARE,

MA SEMNEZ,
UN POLIȚIST ACTIV VOLUNTAR DIN LINIA 1
PREȘEDINTE DE SINDICAT,
KOVACS VALER”

Vezi și

O altă numire cu cântec făcută de Ludovic Orban, în Săptămâna Mare! Șefa Femeilor Liberale, instalată în Ministerul Muncii! A doua promovare a acesteia, sub sceptrul PNL

Cine sunt cei 12 rectori care vor să controleze CNATDCU

Nepotismul lovește Ministerul de Interne! Din ajutor de șef de post, fiul unui prefect instalat de Ludovic Orban, propulsat consilier la vârful MAI

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare