sursa foto:  stiridinbucovina.ro

Vești proaste pentru români! Datoria publică a României a depăşit din nou jumătate din PIB

Vești proaste pentru cetățenii României. Datoria publică a sărit din nou de 50% din Produsul Intern Brut (PIB).

 

 

 

Datoria publică a României a ajuns la 760 mld. lei (152 mld. euro) şi a trecut de 50% din PIB, arată cele mai recente date publicate de Ministe­rul de Finanţe.

La final de 2022, datoria pu­blică era de 666 mld. lei, ceea ce înseamnă că în primele trei trimestre datoria publică a crescut cu 94 mld. lei (19 mld. euro), în vreme ce economia a crescut anemic – nimeni nu mai speră într-o creştere de peste 1,5% în acest an, scrie Ziarul Financiar, citat de Mediafax.

Problema majoră a bugetului nu e atât a datoriei sau a dobânzilor la credite, ca pondere în PIB sau în buget, ci că veniturile bugetului sunt foarte mici. Dacă ne uităm pe execuţiile bugerare din ultimii ani, ve­dem că veniturile sunt undeva, în medie, la 32% din PIB.

Doar că veniturile fiscale sunt la 27% din PIB. Restul până la 32-33% din PIB sunt fonduri UE.

Media veniturilor bugetare în UE este de 45% din PIB. Aşa că Italia, Germania sau Franţa îşi permit o datorie publică mai mare pentru că au de unde să o plătească. Dar România, cu veni­turi fiscale de 27% din PIB, nu poate să-şi plătească datoria/ratele la împrumuturi decât tăind de la şcoli şi spitale. La zece luni din 2023, cheltuielile cu bunurile şi servi­ciile, care înseamnă, în majoritate, achiziţii de medicamente şi bunuri pentru spitale, au fost de 62 de miliarde de lei, iar dobânzile la credite au fost de 28 de miliarde de lei. Altfel spus, doar dobânzile la credite în­seam­nă 45% din tot ceea ce cheltuieşte sta­tul pentru spitale, şcoli şi susţinerea infra­struc­turii instituţiilor publice, scrie antena3.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare