sursa foto:  newstrack.ro

Veteranul de război Emil Vețeleanu (101 ani), despre 23 august 1944: Influența rusească a dus la arestarea Mareșalului Antonescu

Pe fostul ofițer de transmisiuni Emil Vețeleanu, veteran de război, ni-l amintim de la parada de 1 Decembrie, din 2019, când, prezent fiind la eveniment, a fost ignorat de autoritățile vâlcene. 

Colonelul în rezervă Emil Vețeleanu, veteran care a luptat în Al Doilea Război Mondial, a împlinit sâmbătă, 25 ianuarie 2020, 101 ani.

Cu această ocazie, beneficiind de sprijinul Ministerului Apărării Naționale, mai precis a comandantului Garnizoanei din Râmnicu Vâlcea, colonel inginer Cristian Gabriel Arinton, și a comandantului Centrului Militar Județean Vâlcea, locotenent-colonel Nicolae Olaru, reporterul Bugetul.ro s-a deplasat, vineri, 24 ianuarie, la Râmnicu Vâlcea.

L-am găsit pe domnul colonel Vețeleanu acasă, în modestul apartament situat într-o zonă liniștă din Râmnicu Vâlcea, alături de fiica și fiul său.

De altfel, modestia este cuvântul care-l definește pe acest om, care, după cum ne-a mărturisit, a trăit întreaga viață sub o disciplină de fier, fără excese, consum de alcool și țigări.

Foto: Marius Ciutacu/Curierul de Vâlcea

La apariția unui grup de liceeni de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Craiova, subordonat Comandamentului Comunicațiilor, care au venit să-i ureze „La mulți ani!”, col. (r) Emil Vețeleanu a fost cuprins de amintiri și de un singur regret: „La Craiova, am făcut școala, o școală ‘Jos pălăria!’. Ar fi bine să mai fie școlile de atunci. Din păcate, nu mai sunt. Învățământul e în decadență”.

La vârsta ta, eram foarte exigent, iar, în special în învățământ, eram foarte dur și disciplinat”, i-a spus veteranul de război unui viitor militar.

Secretul unei vieți de peste un secol

Veteranul Emil Vețeleanu ne-a dezvăluit și secretul unei vieți îndelungate.

Toți cei care pierd timpul aiurea, care consumă alcool, fumează prea mult sau duc o viață mai dezordonată nu ajung la vârsta mea”, ne-a spus veteranul de război care a luptat la Cotul Donului, una dintre cele mai sângeroase bătălii din istorie.

Cinci ani a luptat colonelul Emil Vețeleanu în Al Doilea Război Mondial, avându-l drept comandant la Transmisiuni, pe Aldea Țugui.

„Am avut un comandant – Aldea Țugui – foarte exigent. Era comandantul Transmisiunilor la Armată – Armata a IV-a pe front”, a precizat veteranul de război.

Influența rusească a dus la arestarea Mareșalului Antonescu

Armata Română sub comanda Mareșalului Ion Antonescu era foarte disciplinată, își amintește col. (r) Emil Vețeleanu.

Despre actul de la 23 august 1944, când fostul monarh al României, Mihai I, a decis arestarea lui Ion Antonescu, Emil Vețeleanu susține că fost realizat cu „influență rusească”.

(n.r. – Armata Română) n-a fost de acord cu chestia asta. Era influența rusească care a dus la arestare. A venit apoi o altă politică. Armata nu era de acord cu arestarea”, a afirmat veteranul Emil Vețeleanu, întrebat fiind de reporterul Bugetul.ro cum a reacționat Armata Română la arestarea Mareșalului Ion Antonescu.

„După Al Doilea Război Mondial, românii n-au mai făcut istorie”

De ce nu are loc Ion Antonescu în cărțile de istorie? „După Al Doilea Război Mondial, românii n-au mai făcut istorie. Tineretul nu știe istoria pe care am făcut-o eu la școala primară. Eu din școala primară cunosc istoria, căci la școala superioară n-am făcut-o. A dispărut. Generațiile actuale nu mai cunosc istoria. Eu știu totul numai de la școala primară”, mai spune colonelul Emil Vețeleanu.

Cum își „respectă” Statul Român veteranii de război: indemnizație de 1.000 de lei

Cu o modestie demnă de invidiat, colonelul în rezervă Emil Vețeleanu a dezvăluit că primește o indemnizație de veteran de 1.060 de lei, la care se adaugă și o pensie de 2.040 de lei.

Renta de veteran este de 1.060 de lei și cea de pensionar (n.r. – stabită în baza contribuțiilor la bugetul stat) este de 2.040 de lei. Nu mă vait de asta. Sunt mulțumit”, a precizat veteranul de război.

La plecare, colonelul în rezervă ne-a promis să ne revedem în 2021.

„Vă invit și la 102 ani”, a încheiat colonelul Vețeleanu, râzând.

Foto: Eugen Dinu

Foto: Eugen Dinu

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare