sursa foto:  b365.ro

VIDEO Cum au ajuns clanurile să dețină monopolul pe piața măștilor medicale. Nume grele implicate

Contractele privind achiziția de echipamente medicale nu au ocolit lumea interlopă și au fost date adevărate tunuri financiare pe baza crizei provocate de noul coronavirus SARS-CoV-2.  Când România se confrunta cu o criză gravă de măști de protecție, cu un lung șir de intermediari, unii dintre ei cu legături în lumea interlopă, care promiteau că pot furniza cantități uriașe de măști aduse pe filiere numai de ei știute.

 

Rise Project relatează că, în starea de urgență, în București au apărut mai multe rețele de furnizori de măști de protecție, care și-au împărțit o piață care nu făcea față cererii.

Reporterii de investigații povestesc cum au negociat cu o serie de intermediari din această piață invadată de personaje exotice sau chiar având legături cu lumea interlopă: s-au întâlnit cu ginerele lui Sile Cămătaru, cu o contabilă asociată cu personaje din lumea mondenă, cu un personaj conectat în lumea sportului moto, cu soția româncă a unui om de afaceri chinez și alții.

Ulterior, jurnaliștii au aflat de la autorități că certificatele de conformitate pentru măștile respective nu erau reale, însă la testele pe care Rise Project le-a efectuat într-un laborator al Armatei au avut rezultate mai bune decât măștile cumpărate de Guvern, prin Unifarm.

 

“CONTACTUL” ȘI FIRAVUL

 

Marius Hrescu

Suntem în sâmbăta de Înviere, la mijlocul stării de urgență. Mâine vine Paștele ortodox, dar Bucureștiul e mai gol ca niciodată. Parcă suntem numai noi pe stradă.

Într-o benzinărie Lukoil din Sectorul 3, îl cunoaștem însă pe Radu Neag. Este primul intermediar dintr-un șir lung și complicat. Vinde echipamente medicale și de protecție. Are în jur de 40 de ani și un aer ușor boem. I-am spus că suntem oameni de afaceri, nu jurnaliști. Am mai vorbit pe internet despre prețuri, cerere și ofertă.

Facem cunoștință acum și ne anunță scurt: “Va trebui să mergem mai departe.” Dă câteva telefoane, apoi ne punem în mișcare.

Mașina lui rămâne pe loc, plecăm împreună spre Sectorul 2, prin cartierul Pantelimon. Următoarea oprire: benzinăria MOL de pe Șoseaua Colentina. E aproape 14 pm.

În câteva minute apare un bărbat scund și firav. Îl cheamă Marius Hrescu și intermediază chinezării. Aproape orice: de la jucării pe Emag, la ibrice și răzătoare.

Coboară dintr-un Smart bleumarin, echipat corespunzător cu mască chirurgicală și niște mănuși de bucătărie din silicon. Într-o mână ține un telefon, în cealaltă o servietă din piele. Pare ușor derutat. Ne identifică într-un sfârșit, dar salută de la distanță.

”Trebuie să vină și ceilalți”, auzim o voce subțire din spatele filtrului care îi acoperă jumătate din față.

CONTABILA DE OPERAȚIUNI

Următoarea e Raluca Dascălu. Coboară dintr-un BMW X3 negru. Minionă, subțire, tot la vreo 40 de ani. Răspunde de hârtii, deși arborează un aer de vacanță. Zâmbește cald și își cere scuze că a venit în trening.

Cu doamna urmează să vorbim despre factură și să semnăm un soi de contract, pe care va fi trecut și contul bancar unde trebuie să facem plata.

Raluca Dascălu, contabila din ecuație / Foto: RISE Project

Raluca Dascalu are un cazier fiscal bogat. Companiile falimentare pe care le-a administrat în ultimul deceniu au lăsat în urmă datorii de milioane de lei la bugetele publice, bănci și alți creditori. A trebuit să facă potecă în instanțe ca să-și scape averea personală, în numeroasele procese de executare silită începute pe numele ei.

Uneori i-a reușit, alteori a obligat-o instanța să plătească sute de mii de lei ca să mai stingă din creditele luate de companiile sale sau din împrumuturi de la parteneri. La un moment dat, un SRL i-a făcut chiar o plângere penală, dar s-a clasat prin 2012.

Raluca e căsătorită cu Gabriel Dascălu, 45 de ani, mic antreprenor în construcții. Pe numele lui e BMW-ul negru pe care îl conduce. Și soțul are incidente de plată la activ.

Mai cunoscută ar fi însă o asociată de-a Ralucai, Simona Chițac, descoperită de tabloide când un fost iubit i-a incendiat mașina în 2017. Domnul pasional, umblat pe la emisiuni mondene, se numește Daniel Onoriu, este campion național la motociclism, pilot de raliuri, dar și nepot al legendarei soliste Gabi Luncă. Ceea ce-l face automat nepotul lui Emanuel Onoriu, fiul cel mare al artistei și, totodată, starostele clanului țigănesc din Dămăroaia care înalță haotic blocuri în cartierul Bucureștii Noi.

Prietenia “contabilei” cu diva Simona Chițac datează din vremurile în care cea din urmă era perechea pilotului Daniel Onoriu. Au fost partenere până în 2016 în firma de PR (In Progress Media) controlată de Chițac. Agenția a prestat evenimente și comunicare pentru branduri precum BCR Leasing, Academia Militară, BGS (securitate privată), Superkombat (gală de kickboxing) etc

“PENTRU MINE, BANII SUNT O CONSECINȚĂ”

Benzinăria devine neîncăpătoare, când contabila ni-l introduce pe al treilea intermediar, ajuns la scurt timp după ea cu un Range Rover negru, tunat. Sunt prieteni mai vechi. Intră în scenă Radu Mateescu.

Înalt, ras în cap, are aproape 34 de ani și lucrează de 13 în asigurări. Acum e manager la Broadspire România, parte a concernului american Crawford.

Radu Mateescu, broker de măști și echipamente medicale

Mateescu are anturaj comun cu Raluca și promovează intens clubul de motociclism al pilotului Daniel Onoriu (Motorsport Race Management – MRM).

Își cultivă imaginea unui afacerist de top. Sintagma “om de succes” se regăsește în multe dintre postările lui recente. De regulă, împerechează citate motivaționale din el însuși cu propriile ipostaze de baștan. Cu ceas de aur pe mâna stângă și trabuc în dreapta, în mașină sau pe lângă ea, că e plajă în Mamaia sau braseria Lido din București –  Radu Mateescu trăiește pe Facebook visul american.

Menține ostentația și personal. “Pentru mine banii sunt o consecință”, ne mărturisește la capătul unui monolog auto-dedicat, pe parcursul căruia ne arată o brățară de membru într-un “gentlemen’s club” de afaceri. Nu-și dă jos ochelarii scumpi de soare nicio secundă și se joacă permanent cu cheile de la SUV.

Zăbovim încă în benzinărie. Mai așteptăm pe cineva care face legătura directă cu importatorul și, până atunci, Mateescu ne descrie combinația. Aflăm, cu ocazia asta, că sunt mai multe rețele care tranzacționează măști în București, fiecare cu depozitul ei.

“Noi suntem împărțiți, că în viața de zi cu zi asta nu e activitatea noastră principală. Eu lucrez pentru un concern mare, american, sunt directorul lor de dezvoltare pe Europa. Dar, fiindcă am networkingul atât de bogat, mi-a picat în mână și asta. Practic, noi suntem primii care avem marfa reală și conformă” – se laudă cu aplomb ultimul venit.

Gruparea nu are doar măști de vânzare, mai spune Mateescu, ci și combinezoane de protecție sau mănuși chirurgicale.

Omul vorbește ca un consultant de vânzări la televizor: “Mergem la un nivel foarte ridicat de calitate și stăm foarte bine la certificate, pe partea de combinezoane. Unifarmul a luat tot de la noi, de aia sunt relaxat. Noi le ducem peste tot, spitale, nu-i problemă. Și sunt foarte bune prețurile. Avem viziere, mănuși made in Germany. Marfă de calitate, nu mizerii. Prima mână.”

Dar Mateescu nu apucă să termine, că apare al cincilea personaj într-un Audi A6 gri. Omul cu cheile de la depozit, ni se explică. Adică, cel care asigură protecția.

CLANUL CĂMĂTARILOR 2.0

Este semnalul că putem să mergem spre locație. Ne urcăm toți în mașini și pornim în coloană spre așa-zisul depozit.

Ultima oprire e tot la o benzinărie MOL, cea de pe șoseaua Fundeni. Din dreapta mașinii Audi coboară ultimul comisionar din lanț. Solid, cu un tatuaj tribal pe piept și tradiționalul tricou Armani mulat – pare un tip umblat des pe la sala de forță.

I se spune Manu Bombardieru, dar în buletin îl cheamă Emanuel Daniel Dan. Are 38 de ani și este ginerele temutului lider interlop Sile Cămătaru. El dă tonul mai departe.

Manu Bombardieru, ginerele lui Sile Cămătaru

Manu a copilărit chiar aici, în Colentina, aproape de Dragonul Roșu. Faima a cunoscut-o în 2011, când l-a luat poliția, la pachet cu doi tovarăși, după ce au testat capul unui subofițer SRI cu un scaun de club în sectorul 2 al Capitalei. Motivul agresiunii a rămas neclar până în ziua de azi – s-au împăcat în instanță – deși l-a trimis scurt după gratii.

La percheziții, mascații au găsit atunci două pistoale, 14 cartușe cu bile, trei macete, două boxuri metalice etc. Era perioada în care Manu își organiza propria brigadă și teroriza comercianții din cartier ca să-i plătească taxe de protecție.

Individul s-a remarcat și în 2014, când a sechestrat și bătut un sunetist în clubul său de manele (Tranquilla), unde cântă regulat Florin Salam și alte staruri din industrie. La incident, au participat și bodyguarzii lui Manu, “Rusia” și “Arabu”.

Frații Sile și Nuțu Cămătaru, doi dintre cei mai grei interlopi din România / Foto: Facebook

Victima revendica o instalație de sunet – din care își întreținea familia, după cum a susținut ulterior la poliție – luată cu japca de bombardier pentru sonorizarea optimă a localului propriu. Dosarul s-a îngropat însă la secția 12.

În 2016, Manu a intrat oficial în familia Cămătarilor, cel mai vechi clan criminal din Capitală, fondat în anii 80 de mama celebrilor frați Nuțu și Sile, actualii boși. “Oficial, m-am măritat”, a anunțat Nicoleta, fiica cea mare a lui Sile pe Facebook, după o nuntă cu milioane de paiete. Cuplul are un copil și trăiește azi într-un castel din sectorul 2.

Clanul Cămătarilor, axat pe prostituție și împrumuturi cu dobândă, domină tradițional sectorul 5. La începutul anilor 2000, după plecarea lui Nicu Gheară în exil la Ibiza, Cămătarii deveniseră cei mai puternici interlopi din Capitală.

Manu Bombardieru, între cei doi corifei ai industriei de manele, Adrian Minune și Florin Salam / Foto: Facebook

Noi însă abia acum urmează să facem cunoștință. Lăsăm mașinile lângă benzinărie și ne salutăm cu Manu Bombardieru. Omul nu vorbește mult, dar impune ordine și suntem deja prea mulți: “Doar clienții merg, restul așteaptă aici.”

Clienții suntem noi. Împreună cu el și Marius, firavul cu vocea subțire, intrăm în curtea unei vile cu porți mari de pe strada Porolissum. “Hai în casă să vedem marfa”, ne invită scurt companionii noștri. Doi chinezi stau pe o bancă în curte și ne salută vesel la intrare.

Citiți investigația completă pe Rise Project

Citește și:

Veste bună! Anumiți angajați vor avea parte de o nouă zi liberă

Scandal de proporții! Zeci de mii de cadre medicale încasează bani stând degeaba, iar pacienții mor în fața spitalelor

Ludovic Orban i-a ‘furat’ blonda lui ‘Grindă’! Mișcare importantă în aparatul guvernamental: După ce a contribuit cu 300.000 de euro, Ana Maria Dimitriu a ajuns consilierul premierului

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare