sursa foto:  Marius Ciutacu/Curierul de Vâlcea

VIDEO. Veteranul Constantin Herțoiu, la 106 ani! Mesajul pe care i l-a transmis ministrul Ciucă

Maiorul în rezervă Constantin „Dinu” Herțoiu a împlinit astăzi 106 ani. Oficiali ai Ministerului Apărării Naționale s-au deplasat, vineri, la domiciliul veteranului din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Colonelul inginer Cristian Gabriel Arinton, comandantul Garnizoanei din Râmnicu Vâlcea, locotenent-colonelul Nicolae Olaru, comandantul Centrului Militar Județean Vâlcea, maiorul Diana Iuga, Direcția Calitatea Vieții Personalului, și alți reprezentanți ai Armatei Românei au ajuns, dis-de-dimineață, la Câineni, localitatea de baștină a veteranului de 106 ani, pentru a-i ura „La mulți ani!”.

Înconjurat de strănepot, de fiu și soția acestuia, nea Dinu Herțoiu i-a primit cu brațele deschise pe oficiali MApN, rememorând clipele în care a luptat pentru Patrie.

Maiorul în rezervă a râs și a glumit, alături de vizitatorii sosiți inopinat.

Vezi și Veteranul de război Emil Vețeleanu (101 ani), despre 23 august 1944: Influența rusească a dus la arestarea Mareșalului Antonescu

Cine este Constantin Herțoiu

Născut la 28 februarie 1914, maiorul în rezervă Constantin Herțoiu a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, participând, în 1941, la eliberarea Basarabiei.

Am pornit la atac, peste Prut, dar rușii ne așteptau chiar acolo. A fost măcel, dar ne-am revenit și ușor-ușor am eliberat Basarabia. Am ajuns în Crimeea, la Odessa. Am fost și la Sevastopol. Ce războaie mari au fost acolo… Nu puteam să-i mai scoatem pe ruși din oraș. Veneau câte 30 de avioane Stuka și Messerschmitt, lăsau bomba de 3.000 de kile pe aceeași gaură, până spărgeau o cazemată. Așa i-am terminat. Am mers mai departe, în Caucaz. Unde era nevoie, acolo plecam. Și-acolo am stat mult. Noi eram repartizați în Cecenia. Partizanii stăteau în frunză de fag. Nu-i vedeai. Ieșeau, zvârleau greneda și te făceau praf. Și se băgau iară în frunze. Așa luptau ei”, își amintea, veteranul în 2015, într-un interviu acordat pentru oamenidepoveste.ro.

În ’43, la Staligrad, a căzut prizonier. Rușii l-au eliberat de-abia în 1948, Dinu Herțoiu stând aproape 6 ani în gulagurile sovietice.

Ministrul Ciucă: „Îmi exprim întreaga recunoștință și prețuire pentru curajul și eroismul de care ați dat dovadă”

Șeful MApN, Nicolae Ciucă, i-a transmis un „La mulți ani!” oficial.

Stimate domnule Constantin Herțoiu, aniversarea celor 106 ani de viață îmi oferă prilejul deosebit de onorant și plăcut de a vă transmite cele mai calde urări de sănătate, viață lungă și bucurii alături de cei dragi.

Îmi exprim, pe această cale, întreaga recunoștință și prețuire pentru curajul și eroismul de care ați dat dovadă pe câmpul de luptă, fiind un exemplu demn de urmat pentru generațiile următoare.

La mulți ani”, i-a transmis ministrul Apărării veteranului care azi a împlinit 106 ani.

Pe această cale, îi urăm și noi: „La mulți ani și multă sănătate!”

 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare